Nalewka z lipy.pdf

(20 KB) Pobierz
Microsoft Word - Nalewka z lipy
Nalewka z lipy
2 szklanki płynnego miodu lipowego
2 szklanki i 50 ml spirytusu 96-procentowego
2 go Ņ dziki
1 1/2 szklanki kwiatów lipy
1 limeta (7 dag)
1/2 cytryny (5 dag)
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowa ę miodówk ħ : zagotowa ę 2 szklanki
wody z go Ņ dzikami, wod ħ przestudzi ę , doda ę miód, dobrze wymiesza ę , wla ę 2 szklanki
spirytusu, ponownie wymiesza ę , przela ę do słoja, szczelnie zamkn Ģę i odstawi ę na 3 tygodnie
(wstrz Ģ sa ę słojem co 3 - 4 dni).
Nast ħ pnie doda ę kwiaty lipy i odstawi ę nalewk ħ na 2 tygodonie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewk ħ zla ę przez sito wyło Ň one gaz Ģ i przela ę do butelki.
Limet ħ wyszorowa ę namydlon Ģ szczoteczk Ģ i opłuka ę gor Ģ c Ģ wod Ģ .
Z połowy owocu Ļ ci Ģę cienko skórk ħ (bez albedo) w małym słoiczku zala ę 50 ml spirytusu.
Zostawi ę na 2 dni.
2 ły Ň eczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wla ę do nalewki wraz z przes Ģ czonym przez
gaz ħ sokiem z całej limety i 1/2 cytryny, dobrze wymiesza ę i odstawi ę na 3 tygodnie do
sklarowania.
Nast ħ pnie zla ę nalewk ħ znad osadu, osad przes Ģ czy ę przez bibuł ħ filtracyjn Ģ i poł Ģ czy ę z
nalewk Ģ .
Nalewka powinna dojrzewa ę w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesi ħ cy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin