Nalewka z lipy.pdf
(
20 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Nalewka z lipy
Nalewka z lipy
2 szklanki płynnego miodu lipowego
2 szklanki i 50 ml spirytusu 96-procentowego
2 go
Ņ
dziki
1 1/2 szklanki kwiatów lipy
1 limeta (7 dag)
1/2 cytryny (5 dag)
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowa
ę
miodówk
ħ
: zagotowa
ę
2 szklanki
wody z go
Ņ
dzikami, wod
ħ
przestudzi
ę
, doda
ę
miód, dobrze wymiesza
ę
, wla
ę
2 szklanki
spirytusu, ponownie wymiesza
ę
, przela
ę
do słoja, szczelnie zamkn
Ģę
i odstawi
ę
na 3 tygodnie
(wstrz
Ģ
sa
ę
słojem co 3 - 4 dni).
Nast
ħ
pnie doda
ę
kwiaty lipy i odstawi
ę
nalewk
ħ
na 2 tygodonie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewk
ħ
zla
ę
przez sito wyło
Ň
one gaz
Ģ
i przela
ę
do butelki.
Limet
ħ
wyszorowa
ę
namydlon
Ģ
szczoteczk
Ģ
i opłuka
ę
gor
Ģ
c
Ģ
wod
Ģ
.
Z połowy owocu
Ļ
ci
Ģę
cienko skórk
ħ
(bez albedo) w małym słoiczku zala
ę
50 ml spirytusu.
Zostawi
ę
na 2 dni.
2 ły
Ň
eczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wla
ę
do nalewki wraz z przes
Ģ
czonym przez
gaz
ħ
sokiem z całej limety i 1/2 cytryny, dobrze wymiesza
ę
i odstawi
ę
na 3 tygodnie do
sklarowania.
Nast
ħ
pnie zla
ę
nalewk
ħ
znad osadu, osad przes
Ģ
czy
ę
przez bibuł
ħ
filtracyjn
Ģ
i poł
Ģ
czy
ę
z
nalewk
Ģ
.
Nalewka powinna dojrzewa
ę
w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesi
ħ
cy.
Plik z chomika:
dusek007
Inne pliki z tego folderu:
Złota jesień.pdf
(28 KB)
Śliwowica wytrawna.pdf
(28 KB)
Porterówka damska.pdf
(17 KB)
Porterówka.pdf
(20 KB)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.pdf
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Śpiew Ptaków-dusek007
A De Melo-dusek007
Apokryfy
ATLAS GRZYBOW
audioboki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin