Śliwowica wytrawna.pdf

(28 KB) Pobierz
(Microsoft Word - \214liwowica wytrawna)
ĺ liwowica wytrawna
To jedna z najsmaczniejszych wódek domowych.
Robi si ħ j Ģ z najprzeró Ň niejszych Ļ liwek - poczynaj Ģ c od małych lubaszek, na pó Ņ nych
w ħ gierkach ko ı cz Ģ c.
Dojrzałe, umyte i osuszone Ļ liwki z pestkami wrzuci ę do du Ň ego g Ģ siora, zala ę 90%
spirytusem, bardzo szczelnie zakorkowa ę , zostawi ę na sło ı cu i cieple.
Mo Ň na zla ę Ļ liwowic ħ ju Ň po 2 miesi Ģ cach, ale najsmaczniejsza jest gdy postoi z owocami
przez co najmniej rok.
Wódk ħ po zlaniu przefiltrowa ę przez gaz ħ lub bibuł ħ , rozla ę do butelek i szczelnie je
zakr ħ ci ę .
Pozostałe w g Ģ siorze owoce obficie posypa ę cukrem i szczelnie zakorkowane zostawi ę w
cieple na 2 - 3 miesi Ģ ce (od czasu do czasu g Ģ siorem trzeba potrz Ģ sa ę ).
Nast ħ pnie syrop zla ę , a owoce lekko przcisn Ģę przez płótno.
Otrzymany w ten sposób trunek ma smak delikatnego likieru.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin