MUSZLE Conchiglia to po włosku muszla.
Składniki:200g makaronu,2 opakowania serka „Twój Smak”,2-3 duże pomidory,3 łyżki oliwy z oliwek,natka pietruszki,suszona bazylia,szczypta soli.Wykonanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez około 10 minut. Trzeba go często, aczkolwiek bardzo delikatnie mieszać, gdyż muszelki mają skłonność do przywierania do dna garna, przez co ulegają zniszczeniu.W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy jej ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy i przyprawiamy bazylią, po czym dodajemy do nich dwa opakowanie serka i dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy krótko w lodowatej wodzie. Po osuszeniu każdą muszlę napełniamy przygotowanym nadzieniem. Układamy na natłuszczonej oliwą blaszce (lub w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym) i chowamy do lodówki. Na 5 minut przed podaniem wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku i smażymy przez chwilę. Gdy po kuchni rozniesie się intensywny aromat, czosnek wyjmujemy a na oliwę wrzucamy garść drobno posiekanej natki pietruszki. Podgrzewamy przez około 3 minuty. Podgrzane muszle wykładamy na talerze i polewamy pietruszkowo - czosnkową oliwą.
rubin89