MUSZLE.odt

(75 KB) Pobierz

MUSZLE Conchiglia to po włosku muszla.

Składniki:
200g makaronu,
2 opakowania serka „Twój Smak”,
2-3 duże pomidory,
3 łyżki oliwy z oliwek,
natka pietruszki,
suszona bazylia,
szczypta soli.

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez około 10 minut. Trzeba go często, aczkolwiek bardzo delikatnie mieszać, gdyż muszelki mają skłonność do przywierania do dna garna, przez co ulegają zniszczeniu.

W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy jej ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy i przyprawiamy bazylią, po czym dodajemy do nich dwa opakowanie serka i dokładnie mieszamy.

Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy krótko w lodowatej wodzie. Po osuszeniu każdą muszlę napełniamy przygotowanym nadzieniem. Układamy na natłuszczonej oliwą blaszce (lub w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym) i chowamy do lodówki. Na 5 minut przed podaniem wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku i smażymy przez chwilę. Gdy po kuchni rozniesie się intensywny aromat, czosnek wyjmujemy a na oliwę wrzucamy garść drobno posiekanej natki pietruszki. Podgrzewamy przez około 3 minuty.

Podgrzane muszle wykładamy na talerze i polewamy pietruszkowo - czosnkową oliwą.

 



 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin