Zatrzymać cukrzycę - biuletyn nr 2.pdf

(3192 KB) Pobierz
ZatrZymać CukrZyCę
B iuletyn informacyjny s i ec i handlowej netto
wiosna 2011
natomiast, związane są z akcjami
czynnej proilaktyki – podczas
organizowanych w sklepach sieci
Netto białych sobót klienci mają
możliwość bezpłatnego skorzystania
z badań poziomu cukru we krwi
oraz z porad wykwaliikowanego
dietetyka. Każdy z uczestników
akcji otrzymuje profesjonalne
materiały edukacyjne, gadżety akcji
„Zatrzymać cukrzycę”. Podczas
białych sobót, zorganizowanych
Cukrzyca jest chorobą, w której
często dochodzi do odwodnienia
organizmu i zaburzenia gospodarki
elektrolitowej, dlatego należy pamiętać
o odpowiednim nawodnieniu.
Do picia zalecana jest niegazowana,
niskosodowa woda mineralna,
herbaty, zioła i niezbyt mocna kawa,
ale uwaga – nie można „zalewać
organizmu wodą”. Średnio zalecanych
jest około 2 litrów napojów na dobę.
z Zdrowiej pić wodę niż sok?
– Zdecydowanie, bo lepiej gasi
pragnienie. A soki? Aby uzyskać
szklankę soku, trzeba zużyć około
1kg owoców, więc picie go można
traktować jako jedzenie. To bardzo
duży ładunek energetyczny, zwłaszcza
glukozy i fruktozy – produktów
o bardzo wysokim indeksie
glikemicznym. Picie soków sprzyja
tyciu, dlatego należy je pić z umiarem
podczas dużych upałów, intensywnego
wysiłku izycznego, kiedy organizm
ma możliwość ich metabolizować,
czyli wykorzystać na potrzeby
energetyczne organizmu.
z Słodycze, ciastka, cukierki
i czekolada są zakazane dla
diabetyków?
– Nie muszą być całkowicie
wykluczone z diety, ale ich ilość
trzeba ograniczyć. Produkty takie jak
lody czy gorzka czekolada są ciężej
trawione i jeśli nie spożywamy
ich w dużej ilości, nie wpłyną
na gwałtowny wzrost cukru we krwi.
Charakteryzują się więc niskim
indeksem glikemicznym. Oczywiście,
lody w rozsądnej ilości – bez polewy
i bitej śmietany. Do produktów
wpływających na stężenie cukru
we krwi zaliczamy owoce, które
są bardzo zdrowe, bo bogate
w pektynę, tzw. rozpuszczalny
błonnik, witaminy, kwasy organiczne
i minerały niezbędne w organizmie
człowieka. Należy jednak wiedzieć,
że zawierają cukry proste, czyli
glukozę i fruktozę, które, zwłaszcza,
jeżeli są przejrzałe, mogą szybko
podnosić stężenie cukru we krwi.
Bardzo ważne, aby jeść owoce
dobrej jakości, niezbyt przejrzałe
i nie spożywać dużo owoców naraz.
Lepiej też w ogóle nie jeść ich przed
snem, ponieważ wówczas organizm
zwalnia metabolizm.
z A co z kontrowersyjnym
zamiennikiem cukru, czyli
słodzikiem?
– Nie ma przeciwwskazań
do stosowania słodzika, pod
warunkiem, że nie będzie używany
w nadmiarze. Nie zaszkodzi
niewielka ilość do kawy czy herbaty,
ale niekoniecznie do każdej.
Większość słodzików to zlepek
aminokwasów, czyli białek. Jeżeli
u kogoś występują problemy
z nerkami, nie powinien w ogóle
stosować słodzików. Przeciąża nerki.
Generalnie jako dietetyk zachęcam
do picia gorzkiej kawy i herbaty.
z Mięso, mleko, sery – jakich
zasad powinniśmy przestrzegać
dobierając produkty białkowe,
czyli mleko, mięso, sery?
– Białko wpływa pośrednio
na stężenie cukru we krwi. Jest
najdłużej trawione, więc bardzo
pomocne w odchudzaniu. Dlatego
zamiast pięciu ziemniaków lepiej
zjeść jednego, za to większą porcję
mięsa. Należy przy tym pamiętać,
że powinno być to mięso dobrego
gatunku, bez przerostów tłuszczu,
przygotowane w rękawie foliowym,
naczyniu żaroodpornym, duszone
bez odsmażania albo grillowanie
w folii aluminiowej. Chodzi o to,
żeby zachować jego łatwostrawny
charakter, nie przeciążając wątroby
i trzustki. Najbardziej zalecane
są mięsa białe, czyli drobiowe. Można
również zjeść chudą polędwicę
czy wołowinę. Instytut Żywności
i Żywienia zaleca spożywanie mięsa
dwa do trzech razy w tygodniu.
Diabetykom poleca się mało
wędlin. Lepiej upiec kawałek schabu
czy polędwicy, a nawet okazjonalnie
karczku, niż zjeść kawałek nawet
najchudszej szynki. Wędliny
zawierają duże ilości soli. Parówki,
pasztety, salcesony, metki powinny
być spożywane okazjonalnie, jako
urozmaicenie menu, a nie jego
podstawa. Należy wybierać wędliny
najlepszej jakości. Jeżeli chodzi
o sery, to jedzmy klasyczny biały
ser – twaróg. Kupując ser żółty,
wybierajmy ten z dziurami. Ma on
trzykrotnie więcej witaminy B12
niż ser bez dziur. Sery pleśniowe
zawierają dużo tłuszczu. Natomiast
najmniej polecany jest ser topiony,
bo ma najmniejszą wartość
odżywczą. Sery typu mozarella
są wysoko kaloryczne. Z kolei
mleko jest produktem, który
zawiera tzw. dwucukier – laktozę.
Wpływa on na wzrost stężenia
cukru we krwi. Wiele osób starszych
ze względu na niemożność żucia
w Bydgoszczy, Raciborzu,
Pleszewie, Bytomiu i Koszalinie
przebadanych zostało prawie 1000
osób.
Z bezpłatnych badań chętnie
korzystają całe rodziny – mężowie
przyprowadzają żony, dorosłe
dzieci – starszych rodziców.
Oblegany jest stolik dietetyczki,
która cierpliwie objaśnia
osobom, u których pomiar
wykazał podwyższony poziom
cukru, jak ustawić codzienną
dietę, żeby bez przyjmowania
leków wyniki wróciły do normy.
Dietetyczki, biorące udział w akcji,
to wspaniali fachowcy, od lat
pracują z diabetykami i doskonale
znają ich problemy. Podczas
białych sobót sieć zaprasza swoich
klientów na bezpłatną degustację
zdrowej żywności, produktów
bezcukrowych, dostępnych
na półkach oznakowanych logo
akcji „Zatrzymać cukrzycę”.
Informacje o szczegółach akcji
i terminach bezpłatnych badań
w kolejnych sklepach Netto można
znaleźć na stronie www.netto.pl
C ukrzyca to choroba niebezpieczna
i rozprzestrzeniająca się
w szybkim tempie – cierpi na nią
już ćwierć miliarda mieszkańców
Ziemi. Ta liczba stale rośnie.
Cukrzyca jest czwartą przyczyną
zgonów w większości krajów
o wysokim dochodzie. Dlatego
Netto jako jedna z największych
w Polsce sieci handlowych
przystąpiła do coraz liczniejszego
grona osób, irm, instytucji,
tworzących międzynarodową koalicję
antycukrzycową.
Akcja społeczna sieci Netto
„Zatrzymać cukrzycę” ma na celu
uświadomienie zagrożeń, jakie
niesie ta podstępna choroba.
W ramach kampanii Netto
prowadzi dwa rodzaje działań:
pierwsze polegają na edukacji
– sieć sklepów zwraca uwagę
swoich klientów na tę chorobę,
informuje o jej przyczynach,
objawach, skutkach. Drugie
rozmowa
Trzymaj cukier na wodzy
O zasadach zdrowego 
żywienia, obowiązujących 
nie tylko diabetyków, 
rozmawiamy z Jolantą 
Czechurą, dietetykiem 
z Cukrzycowego Centrum 
Edukacji w Gliwicach.
należą głównie węglowodany
skrobiowe, czyli chleb, ziemniaki,
ryż, kasza, płatki, makarony. Bardzo
ważna jest ich jakość. W ziarnie
najwięcej błonnika, witamin
i składników mineralnych jest
w skórce i tuż pod skórką, natomiast
w oczyszczonym ziarnie zostaje tylko
skrobia, która szybko hydrolizuje,
co oznacza, że szybko rozkłada się
i w konsekwencji bardzo szybko
wzrasta stężenie cukru we krwi.
Dlatego dla wszystkich, nie tylko
dla diabetyków, polecany jest chleb
typu graham, razowy, wieloziarnisty.
Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć
świeże pieczywo, bo zawiera ono
więcej wody i szybciej podnosi
stężenie cukru we krwi. Produkty
skrobiowe powinny być jak najmniej
oczyszczone. Zalecany jest brązowy
ryż, grube kasze, czyli gryczana,
pęczak i razowe makarony. Ważne
jest też właściwe przyrządzanie
produktów – rozgotowany ryż
czy makaron szybciej podniosą
stężenie cukru we krwi i są bardziej
tuczące. Koniecznie trzeba
wspomnieć o ziemniakach
– zawierają dużo błonnika, skrobi,
potasu i dają uczucie sytości. Są
bardzo wartościowe, ale nie należy
ich okraszać i polewać dużą ilością
sosu, ani spożywać w nadmiarze.
Bardzo często cukrzycy towarzyszą
inne choroby – nadciśnienie, otyłość,
hypercholesterolemia, problemy
nerkowe, sercowe, wątrobowe.
Choroby współistniejące należy brać
pod uwagę podczas układania diety.
z Co bezwzględnie powinny
wykluczyć z diety osoby chore
na cukrzycę?
– Przede wszystkim słodzone
napoje, ponieważ nie mają one żadnej
wartości odżywczej, a jedynie walor
smakowy, to tak zwane puste kalorie.
z Jak to jest z tym odżywianiem
w cukrzycy? Wiele osób jest
przekonanych, że diabetycy
powinni stosować jakieś
specjalne, drakońskie diety.
Z drugiej strony specjaliści
uspokajają, że wystarczy
przestrzegać powszechnie
obowiązujących i znanych zasad
zdrowego żywienia. Która opinia
jest prawdziwa?
– To prawda – Nie ma specjalnej
diety dla diabetyków, ale w każdym
typie cukrzycy dobrze zbilansowane
i właściwej jakości pożywienie jest
istotnym elementem leczenia. Ważne,
aby wyeliminować tzw. jedzenie
śmieciowe. Jedzenie ma służyć
zdrowiu, należy dostosować model
odżywiania do możliwości organizmu
pacjenta. Nie należy objadać się,
najlepiej spożywać małe porcje
posiłków, ale częściej, około 4-5
w ciągu dnia. W diecie należy zwrócić
szczególną uwagę na produkty, które
mają istotny wpływ na stężenie cukru
we krwi, a stanowią podstawę naszego
odżywiania. Do tych produktów
Dokończenie na str. 2
809329403.458.png 809329403.469.png 809329403.480.png 809329403.491.png 809329403.001.png 809329403.012.png 809329403.023.png 809329403.034.png 809329403.045.png 809329403.056.png 809329403.067.png 809329403.078.png 809329403.089.png 809329403.100.png 809329403.111.png 809329403.122.png 809329403.133.png 809329403.144.png 809329403.155.png 809329403.166.png 809329403.177.png 809329403.188.png 809329403.199.png 809329403.210.png 809329403.221.png 809329403.232.png 809329403.243.png 809329403.254.png 809329403.265.png 809329403.276.png
 
d i e t e t y k r a d z i
Indeks glikemiczny
Dokończenie ze str. 1
czy gryzienia na śniadanie je zupę
mleczną. Niestety, kończy się to źle,
ponieważ wzrasta poziom cukru
we krwi. Osobom starszym zaleca
się rezygnację z picia mleka lub
picie go okazjonalnie. Zdrowsze
są napoje mleczne typu keiry,
jogurty, maślanki. Poza tym
napoje mleczne charakteryzują się
najlepszą biodostępnością, czyli
przyswajalnością wapna. Nie należy
wypijać ich dużo naraz – lepiej
i zdrowiej wypić mniejszą ilość,
za to częściej – szklaneczkę dwa razy
dziennie. Pamiętajmy też, że mleko
jest zdrowe przede wszystkim dla
dzieci, bo to one posiadają enzym,
który trawi laktozę. Później ten
enzym zanika. Dorośli powinni pić
wspomniane wcześniej keiry, jogurty,
maślanki, ponieważ bakterie kwasu
mlekowego rozszczepiają wiązania
cukrowe. Są inaczej trawione.
Tworzą też w jelitach korzystną lorę
bakteryjną.
z Do produktów białkowych
zaliczamy też ryby…
– Według Instytutu Żywności
i Żywienia należy je spożywać nawet
cztery razy w tygodniu. Pamiętajmy,
że najgorsza ryba jest dużo lepsza
od najlepszego mięsa. I tak jak
w przypadku mięsa należy stosować
technologię gotowania na parze,
pieczenia w piekarniku, duszenie
w jarzynach. Okazjonalnie można
rybę usmażyć.
z A warzywa?
– Warzywa to coś, co można
oiarować sobie ekstra, w nagrodę.
Osobom starszym polecane są jarzyny
gotowane na parze. Ładniej wyglądają,
są smaczniejsze i nie tracą witamin
z grupy B, które dobrze rozpuszczają
się w wodzie, a są bardzo potrzebne
szczególnie osobom z cukrzycą
II typu. Tak przyrządzonych
warzyw nie trzeba też solić, a więc
są niskosodowe. Ciepło podnosi
potencjał energetyczny, co oznacza,
że zjadając ciepłego kalaiora najemy
się bardziej, niż wówczas, gdy zjemy
miskę pomidorów. W zrównoważonej
diecie zaleca się również surówki,
a nie tylko jarzyny gotowane
na parze. Niestety, ubolewam nad
tym, że z jadłospisu polskiego
społeczeństwa znikają zupy. Są
bardzo rzadko spożywane. Dobrą
formą jedzenia większej ilości jarzyn
są zupy-kremy – w małej ilości jest
dużo treści.
z Proszę powiedzieć
na zakończenie – czy to naprawdę
możliwe, aby zmiana trybu życia
i odpowiednia dieta obniżyły
poziom cukru we krwi bez
stosowania leków?
– Tak, pod warunkiem, że nie jest
to pierwszy typ cukrzycy. Chorzy
z cukrzycą typu drugiego to często
osoby otyłe. Jeśli w porę zmienią
nawyki żywieniowe, obniżą wagę
ciała do należnej i zaczną się więcej
się ruszać, oddalą potrzebę leczenia
farmakologicznego i znacznie
poprawią jakość swojego życia. Jeśli
nie zmienią złych nawyków, dojdzie
szybciej do insulinooporności i wtedy
pozostanie tylko włączenie leków,
a w konsekwencji – terapia insuliną.
z Dziękujemy za rozmowę.
– wydrukuj, wytnij, zachowaj!
I ndeks glikemiczny to lista
tego produktu. Zjedzenie
węglowodanu o wysokim IG
doprowadza do gwałtownego skoku
poziomu cukru, wywołującego
w odpowiedzi duży wyrzut insuliny.
Poziom cukru szybko ulega
obniżeniu i podobnie do wahadła,
które znacznie wychyliło się w jedną
stronę i musi to uczynić w przeciwną
– poziom cukru nie spada
do wartości wyjściowej, lecz znacznie
niższej, źle już tolerowanej przez
organizm a nazywanej hipoglikemią.
Poza różnymi niemiłymi doznaniami
– objawem hipoglikemii jest głód.
Chęć jego zaspokojenia jest powodem
niekontrolowanego podjadania.
Produkty o wysokim IG sprzyjają
tyciu w dwojaki sposób: wywołują
głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu
i działają anabolicznie dzięki
powodowaniu dużych skoków
poziomu insuliny. Natomiast
spożycie produktu o niskim
indeksie glikemicznym powoduje
powolny i niewielki wzrost poziomu
cukru i co za tym idzie – niewielki
wyrzut insuliny. Warto pamiętać,
że przetwarzanie produktów
żywnościowych (obróbka termiczna,
czas obróbki termicznej) podwyższa
ich indeks glikemiczny.
produktów, uszeregowanych
ze względu na poziom glukozy
we krwi po ich spożyciu.
Na przykład indeks glikemiczny
wynoszący 70 oznacza,
że po spożyciu 50 gram danego
produktu poziom glukozy wzrośnie
o 70 procent. Im wyższa wartość
IG danego produktu, tym wyższy
poziom cukru we krwi po spożyciu
Indeks
Glikemiczny
Poziom
indeksu
Indeks
Glikemiczny
Poziom
indeksu
Indeks
Glikemiczny
Poziom
indeksu
Produkt
Produkt
Produkt
Ananas
59
średni
Grejpfrut
25
niski
Orzechy
22
niski
Arbuz
75
wysoki
Groch gotowany
22
niski
Orzeszki ziemne, solone, prażone
14
niski
Banan
59
średni
Groszek zielony
45
niski
Otręby owsiane
55
niski
Banany dojrzałe
72
wysoki
Groszek zielony z puszki
61
średni
Płatki kukurydziane
84
wysoki
Baton Mars
65
średni
Gruszki
42
niski
Płatki owsiane błyskawiczne
85
wysoki
Brzoskwinie
29
niski
Herbatniki
57
średni
Płatki ryżowe
80
wysoki
Brzoskwinie z puszki w syropie
52
niski
Jabłka
38
niski
Pomarańcza
44
niski
Budyń
43
niski
Jabłka suszone
29
niski
Pomidory
15
niski
Buraki
65
średni
Jogurt 0% tłuszczu
27
niski
Popcorn
72
wysoki
Cebula
15
niski
Jogurt czysty bez cukru
15
niski
Proso
70
wysoki
Chipsy
90
wysoki
Jogurt naturalny
36
niski
Rodzynki
64
średni
Chleb - Pieczywo francuskie
95
wysoki
Jogurt owocowy
36
niski
Ryba
38
niski
Chleb biały
95
wysoki
Kasza gryczana ugotowana
54
niski
Ryż Basmati gotowany
60
średni
Chleb pełnoziarnisty żytni
58
średni
Kasza jaglana, ugotowana
71
wysoki
Ryż biały gotowany
70
wysoki
Chleb pszenny
85
wysoki
Kasza manna
58
średni
Ryż brązowy (naturalny) gotowany
55
niski
Chleb pumpernikiel
40
niski
Kiełki fasoli Mung
25
niski
Ryż długoziarnisty gotowany
56
średni
Chleb żytni na zakwasie
55
niski
Kiwi
52
niski
Rzepa
72
wysoki
Chrupki kukurydziane
63
średni
Kleik ryżowy
90
wysoki
Soczewica z puszki
44
niski
Chrupki pszenne
70
wysoki
Knedle ziemniaczane
52
niski
Soczewica zielona gotowana
30
niski
Ciasto francuskie
59
średni
Kukurydza słodka
53
niski
Soja
14
niski
Coca Cola
63
średni
Kukurydza z puszki
55
niski
Soja z puszki
18
niski
Cukier rainowany
68
średni
Kus kus gotowany
65
średni
Sok ananasowy
46
niski
Czekolada biała
44
niski
Laktoza
46
niski
Sok grejfrutowy
48
niski
Czekolada gorzka
22
niski
Lody z pełnego mleka
61
średni
Sok jabłkowy
40
niski
Czekolada mleczna
49
niski
Makaron
65
średni
Sok pomarańczowy
52
niski
Czereśnie
22
niski
Maltoza
110
wysoki
Sok pomidorowy bez cukru
38
niski
Czosnek
15
niski
Mango
55
niski
Sok z marchwi świeży
43
niski
Daktyle suszone
103
wysoki
Marchewka długo gotowana
85
wysoki
Śliwki
30
niski
Dynia
75
wysoki
Marchewka świeża
30
niski
Truskawki
40
niski
Fanta
68
średni
Mąka kukurydziana
70
wysoki
Winogrona
46
niski
Fasola biała
40
niski
Melon
65
średni
Wiśnie
25
niski
Fasola biała, ugotowana
33
niski
Miód
87
wysoki
Ziarna całe pszenicy
41
niski
Fasola czarna
30
niski
Mleko odtłuszczone
32
niski
Ziarna całe żyta
34
niski
Fasola płaskostrąkowa
46
niski
Mleko pełne 3% tłuszczu
27
niski
Ziarno jęczmienia
25
niski
Fasola szparagowa
71
wysoki
Mleko słodzone, zagęszczone
61
średni
Ziarno kukurydzy
69
średni
Figi suszone
35
niski
Mleko zsiadłe
32
niski
Ziemniaki gotowane
95
wysoki
Fruktoza
20
niski
Morele suszone
30
niski
Ziemniaki młode
57
średni
Frytki
95
wysoki
Morele świeże
15
niski
Ziemniaki pieczone
85
wysoki
Glukoza
100
wysoki
Nutella
33
niski
Ziemniaki puree
90
wysoki
2
B i u l e t y n i n f o r m a c y j n y s i e c i h a n d l o w e j n e t t o
809329403.297.png 809329403.308.png 809329403.319.png 809329403.330.png 809329403.341.png 809329403.352.png 809329403.362.png 809329403.373.png 809329403.384.png 809329403.394.png 809329403.405.png 809329403.416.png 809329403.427.png 809329403.438.png 809329403.449.png 809329403.450.png 809329403.451.png 809329403.452.png 809329403.453.png 809329403.454.png 809329403.455.png 809329403.456.png 809329403.457.png 809329403.459.png 809329403.460.png 809329403.461.png 809329403.462.png 809329403.463.png 809329403.464.png 809329403.465.png 809329403.466.png 809329403.467.png 809329403.468.png 809329403.470.png 809329403.471.png 809329403.472.png 809329403.473.png 809329403.474.png 809329403.475.png 809329403.476.png 809329403.477.png 809329403.478.png 809329403.479.png 809329403.481.png 809329403.482.png 809329403.483.png 809329403.484.png 809329403.485.png 809329403.486.png 809329403.487.png 809329403.488.png 809329403.489.png 809329403.490.png 809329403.492.png 809329403.493.png 809329403.494.png 809329403.495.png 809329403.496.png 809329403.497.png 809329403.498.png 809329403.499.png 809329403.500.png 809329403.501.png 809329403.002.png 809329403.003.png 809329403.004.png 809329403.005.png 809329403.006.png 809329403.007.png 809329403.008.png 809329403.009.png 809329403.010.png 809329403.011.png 809329403.013.png 809329403.014.png 809329403.015.png 809329403.016.png 809329403.017.png 809329403.018.png 809329403.019.png 809329403.020.png 809329403.021.png 809329403.022.png 809329403.024.png 809329403.025.png 809329403.026.png 809329403.027.png 809329403.028.png 809329403.029.png 809329403.030.png 809329403.031.png 809329403.032.png 809329403.033.png 809329403.035.png 809329403.036.png 809329403.037.png 809329403.038.png 809329403.039.png 809329403.040.png 809329403.041.png 809329403.042.png 809329403.043.png 809329403.044.png 809329403.046.png 809329403.047.png 809329403.048.png 809329403.049.png 809329403.050.png 809329403.051.png 809329403.052.png 809329403.053.png 809329403.054.png 809329403.055.png 809329403.057.png 809329403.058.png 809329403.059.png 809329403.060.png 809329403.061.png 809329403.062.png 809329403.063.png 809329403.064.png 809329403.065.png 809329403.066.png 809329403.068.png 809329403.069.png 809329403.070.png 809329403.071.png 809329403.072.png 809329403.073.png 809329403.074.png 809329403.075.png 809329403.076.png 809329403.077.png 809329403.079.png 809329403.080.png 809329403.081.png 809329403.082.png 809329403.083.png 809329403.084.png 809329403.085.png 809329403.086.png 809329403.087.png 809329403.088.png 809329403.090.png 809329403.091.png 809329403.092.png 809329403.093.png 809329403.094.png 809329403.095.png 809329403.096.png 809329403.097.png 809329403.098.png 809329403.099.png 809329403.101.png 809329403.102.png 809329403.103.png 809329403.104.png 809329403.105.png 809329403.106.png 809329403.107.png 809329403.108.png 809329403.109.png 809329403.110.png 809329403.112.png 809329403.113.png 809329403.114.png 809329403.115.png 809329403.116.png 809329403.117.png 809329403.118.png 809329403.119.png 809329403.120.png 809329403.121.png 809329403.123.png 809329403.124.png 809329403.125.png 809329403.126.png 809329403.127.png 809329403.128.png 809329403.129.png 809329403.130.png 809329403.131.png 809329403.132.png 809329403.134.png 809329403.135.png 809329403.136.png 809329403.137.png 809329403.138.png 809329403.139.png 809329403.140.png 809329403.141.png 809329403.142.png 809329403.143.png 809329403.145.png 809329403.146.png 809329403.147.png 809329403.148.png 809329403.149.png 809329403.150.png 809329403.151.png 809329403.152.png 809329403.153.png 809329403.154.png 809329403.156.png 809329403.157.png 809329403.158.png 809329403.159.png 809329403.160.png 809329403.161.png 809329403.162.png 809329403.163.png 809329403.164.png 809329403.165.png 809329403.167.png 809329403.168.png 809329403.169.png 809329403.170.png 809329403.171.png 809329403.172.png 809329403.173.png 809329403.174.png 809329403.175.png 809329403.176.png 809329403.178.png 809329403.179.png 809329403.180.png 809329403.181.png 809329403.182.png 809329403.183.png 809329403.184.png 809329403.185.png 809329403.186.png 809329403.187.png 809329403.189.png 809329403.190.png 809329403.191.png 809329403.192.png 809329403.193.png 809329403.194.png 809329403.195.png 809329403.196.png 809329403.197.png 809329403.198.png 809329403.200.png 809329403.201.png 809329403.202.png 809329403.203.png 809329403.204.png 809329403.205.png 809329403.206.png 809329403.207.png 809329403.208.png 809329403.209.png 809329403.211.png 809329403.212.png 809329403.213.png 809329403.214.png 809329403.215.png 809329403.216.png 809329403.217.png 809329403.218.png 809329403.219.png 809329403.220.png 809329403.222.png 809329403.223.png 809329403.224.png 809329403.225.png 809329403.226.png 809329403.227.png 809329403.228.png 809329403.229.png 809329403.230.png 809329403.231.png 809329403.233.png 809329403.234.png 809329403.235.png 809329403.236.png 809329403.237.png 809329403.238.png 809329403.239.png 809329403.240.png 809329403.241.png 809329403.242.png 809329403.244.png 809329403.245.png 809329403.246.png 809329403.247.png 809329403.248.png 809329403.249.png 809329403.250.png 809329403.251.png 809329403.252.png 809329403.253.png 809329403.255.png 809329403.256.png 809329403.257.png 809329403.258.png 809329403.259.png 809329403.260.png 809329403.261.png 809329403.262.png 809329403.263.png 809329403.264.png 809329403.266.png 809329403.267.png 809329403.268.png 809329403.269.png 809329403.270.png 809329403.271.png 809329403.272.png 809329403.273.png 809329403.274.png 809329403.275.png 809329403.277.png 809329403.278.png 809329403.279.png 809329403.280.png 809329403.281.png 809329403.282.png 809329403.283.png 809329403.284.png 809329403.285.png 809329403.286.png 809329403.287.png 809329403.288.png 809329403.289.png 809329403.290.png 809329403.291.png 809329403.292.png 809329403.293.png 809329403.294.png 809329403.295.png 809329403.296.png 809329403.298.png 809329403.299.png 809329403.300.png 809329403.301.png 809329403.302.png 809329403.303.png 809329403.304.png 809329403.305.png 809329403.306.png 809329403.307.png 809329403.309.png 809329403.310.png 809329403.311.png 809329403.312.png 809329403.313.png 809329403.314.png 809329403.315.png 809329403.316.png 809329403.317.png 809329403.318.png 809329403.320.png 809329403.321.png 809329403.322.png 809329403.323.png 809329403.324.png 809329403.325.png 809329403.326.png 809329403.327.png 809329403.328.png 809329403.329.png 809329403.331.png 809329403.332.png 809329403.333.png 809329403.334.png 809329403.335.png 809329403.336.png 809329403.337.png 809329403.338.png 809329403.339.png 809329403.340.png 809329403.342.png 809329403.343.png 809329403.344.png 809329403.345.png 809329403.346.png 809329403.347.png 809329403.348.png 809329403.349.png 809329403.350.png 809329403.351.png 809329403.353.png 809329403.354.png 809329403.355.png 809329403.356.png 809329403.357.png 809329403.358.png 809329403.359.png
 
z d r o w e ż y w i e n i e
Przykładowy
Jadłospis Na 7 Dni,
druGiE śniadaniE
z   Maślanka 0,5 proc. tł. (250 g), 
1 szklanka
z   Chleb chrupki (20 g), 2 kawałki
z   Mandarynki (100 g), 2 sztuki 
lub jedno małe jabłko
Gorzka herbata, może być 
owocowa
z 1 mała cykoria (50 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
woda mineralna niegazowana
druGiE śniadaniE
z   Musli z orzechami (20 g), 
2 łyżki z jogurtem naturalnym 
1, 5 proc. tł. (150 g) 1 małe 
opakowanie
z   brzoskwinia (100g), 1 mała
KOlaCJa
z   Chleb żytni razowy, (80 g), 
2 kromki
z   Polędwica w galarecie (80 g)
z   Kalaior z wody (150 g), 
¾ szklanki
z   Herbata bez cukru
dzień 5
Obiad
Krupnik
z Kasza jęczmienna (30 g),
2 płaskie łyżki
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki (50 g), 1 mały
Kurczak pieczony w folii
z Mięso z kurczaka bez skóry (80 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z   ziemniaki pieczone (150 g), 
3 sztuki
z   brukselka z wody (100 g), 
8 sztuk
z   woda mineralna niegazowana
sporządzony według zasad zrównoważonej
diety o wartości kalorycznej 1500 kalorii
(zalecane dla osób z cukrzycą typu 2)
Obiad
zupa szczawiowa
z Szczaw (20 g)
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki (50 g), 1 mały
z Jajo (25 g), ½ sztuki
indyk w jarzynach
z Mięso z piersi indyka (50 g)
z Papryka czerwona lub zielona
(100 g), ½ dużej
z Cebula (40 g), 1 sztuka
z Pomidor (100 g), średni
z Kabaczek (50 g)
z Olej (8 g), 2 łyżeczki
z   Kasza gryczana (40 g), 3 łyżki
z   woda mineralna niegazowana
PiErwszE śniadaniE
z   Płatki kukurydziane (28 g), 
7 płaskich łyżek z keirem 
1,5 proc. tł. (200 g)
z   Kanapki z pasztetem 
i papryką
z Pumpernikiel (60 g), 2 kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Pasztet drobiowy 20 g (cienko
posmarowany na kromkach)
z Papryka czerwona lub zielona
(100 g), ½ dużej
Herbata bez cukru
dzień 2
Źródło: Roche Diagnostics Polska Sp. z o.o.
PiErwszE śniadaniE
Jogurt z musli
z Jogurt naturalny 1,5 proc.
tłuszczu (150 g), 1 niepełna
szklanka
z Musli z orzechami (20 g),
2 płaskie łyżki
Kanapki z batonem z kurczaka 
i pomidorem
z Chleb graham (60 g), 2 cienkie
kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Baton z kurczaka (40 g),
4 plasterki
z Pomidor (150 g), 4 krążki
z Cebula (20 g), 4 krążki
Herbata bez cukru
dzień 1
PiErwszE śniadaniE
Kakao:
z Mleko 0,5 proc. tłuszczu, jedna
niepełna szklanka (200 g)
z Jedna łyżeczka kakao (5 g)
Kanapki: 
dwie kromki z chlebem razowym
żytnim kiełbasą z indyka,
sałatą, szczypiorkiem i kiełkami
sojowymi
z Chleb żytni razowy (80 g)
z Margaryna – (10 g),
2 płaskie łyżeczki
z Kiełbasa szynkowa z indyka
– (20 g), 2 plasterki
z Sałata – (60 g), 5 dużych liści
z Szczypiorek – (10 g),
3 płaskie łyżki
z Kiełki sojowe – (10 g) 1 łyżka
KOlaCJa
Kanapki z wędliną
z Chleb żytni razowy (80 g), 2 kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Szynka z kurczaka (40 g),
4 plasterki
surówka z pora i jabłka
z Por (100 g), 1 średni
z Jabłko (140 g), 1 średnie
Herbata bez cukru
dzień 7
KOlaCJa
bułka grahamka (100 g), 1 duża
Galaretka z kurczaka:
z Kurczak, mięso bez skóry (40 g)
z Włoszczyzna (60 g)
z   brokuły z wody (150 g), 
¾ szklanki
z   Herbata bez cukru
dzień 4
druGiE śniadaniE
Twarożek ze szczypiorkiem
z Twarożek (940 g), 1 czubata łyżka
z Szczypiorek (10 g), 3 łyżki
z   Grahamka (50 g), 1 mała
z   Margaryna (5 g), 1 płaska 
łyżeczka
druGiE śniadaniE
Kanapka z makrelą i papryką
z Chleb żytni razowy (30 g), 1
cienka kromka
z Makrela wędzona (20 g)
z Papryka czerwona lub zielona
(100 g), ½ dużej
sok marchwiowy (200 g), 
1 niepełna szklanka
PiErwszE śniadaniE
Kanapki z szynką, ogórkiem 
i szczypiorkiem
z Chleb żytni razowy (80 g),
2 kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Szynka kanapkowa (20 g), 1 plaster
z Ogórek (100 g), 1 średni
z Szczypiorek (10 g), 3 płaskie łyżki
Herbata bez cukru
PiErwszE śniadaniE
Kanapki z serem, szynką 
i pomidorem
z Chleb żytni razowy (80 g),
2 kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Serek twarogowy (80 g), 2 czubate
łyżki
z Szynka z kurczaka (20 g),
2 plasterki
z Pomidor (150 g), 1 duży
sok marchwiowy (200 g), 
1 niepełna szklanka
druGiE  
śniadaniE
Kanapki z serkiem 
i rzodkiewkami
z Chleb chrupki (20 g) 2 kawałki
z Margaryna (5 g), 1 płaska
łyżeczka
z Serek ziarnisty (40 g)
1 czubata łyżka
z Rzodkiewki (50 g) 5 sztuk
z Sok wielowarzywny (200 g),
1 niepełna szklanka
Obiad
zupa pieczarkowa:
z Pieczarki (60 g), 4 małe sztuki
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ryż (30 g), 2 płaskie łyżki
udziec z indyka duszony
z Mięso z indyka bez skóry (80 g)
z Włoszczyzna (50 g)
z Olej (8 g), 2 łyżeczki
z Ziemniaki z wody (100 g), 2 sztuki
z Marchew z jabłkiem: tarta
marchew (100 g), 1 szklanka,
jabłko (100 g), 1 małe
woda mineralna niegazowana
Obiad
zupa ogórkowa
z Ogórek kwaszony (100 g), 1 duży
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki (50 g), 1 mały
Cielęcina pieczona w folii
z Cielęcina (100 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z   ziemniaki puree (150 g), 
5 łyżek
z   Fasolka szparagowa (150 g), 
2 szklanki
z   woda mineralna niegazowana
druGiE śniadaniE
Kanapki z serkiem i papryką
z Chleb chrupki (20 g), 2 kawałki
z Margaryna (5 g), 1 płaska
łyżeczka
z Serek typu fromage (10 g)
z Papryka czerwona lub zielona
(100 g), ½ dużej
Kiwi (100 g), 1 sztuka  
lub gruszka (100 g) 1 mała
Obiad
zupa pomidorowa
z Pomidor (100 g), 1 mały
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ryż biały (30 g), dwie
płaskie łyżki
dorsz pieczony w folii
z Filet z dorsza (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki z wody (100 g),
dwa małe
z Brokuły z wody (150 g)
¾ szklanki
z Ogórek świeży (100 g), 1 duży
z Woda mineralna
niegazowana
druGiE śniadaniE
z   Płatki kukurydziane (20 g), 
5 płaskich łyżek z otrębami 
pszennymi (10 g), 1,5 łyżki
z   Keir 0,5 proc. tł. (150 g), 
1 mały kubek
Obiad
zupa fasolowa
z Fasola (20 g)
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki (50 g), 1 mały
schab pieczony w folii
z Schab (80 g), 1 średni plaster
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z   ziemniaki puree (100 g), 3 łyżki
z   buraczki (100 g), ½ szklanki
z   woda mineralna niegazowana
KOlaCJa
•  Kopytka (160 g), 10 średnich
•  Fasolka szparagowa (150 g), 2 
szklanki
•  Olej (8 g), 2 łyżeczki
•  Herbata bez cukru
dzień 3
KOlaCJa
Chleb żytni razowy (80 g), 
2 kromki
Jajecznica z białek z pomidorami
z 3 białka jaj (90 g)
z Pomidor (150 g), 1 duży
sok marchwiowo-owocowy (200 
g), niepełna szklanka
dzień 6
Obiad
Kapuśniak
z Kapusta biała (100 g), 3 liście
z Włoszczyzna (60 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Ziemniaki (50 g), 1 mały
ryba duszona w jarzynach
z Morszczuk (80 g)
z Olej (4 g), 1 łyżeczka
z Marchew tarta (50 g), 3 łyżki
z Włoszczyzna (50 g)
z   ziemniaki z wody (100 g), 
2 małe
z   surówka z cykorii
KOlaCJa
sałatka
z Papryka czerwona lub zielona
(50 g), ¼ dużej
z Pomidor (50 g), pół średniego
z Ogórek (50 g), 1 mały
z Oliwa z oliwek, (8 g),
1 łyżeczka
z Szynka z indyka (40 g),
4 cienkie plasterki
z   Pumpernikiel (80 g), 
2 kromki
z   Herbata bez cukru
PiErwszE śniadaniE
Kanapki z serem, wędliną, sałatą 
i rzodkiewkami
z Chleb żytni razowy (80 g),
2 kromki
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Kiełbasa podsuszana z kurczaka
(25 g), 5 plasterków
z Ser Feta (20 g)
z Sałata (20 g), 2 liście
z Rzodkiewki (50 g), 5 sztuk
z Kiełki sojowe (10 g), 1 łyżka
KOlaCJa
surówka
z Pomidor (100 g), 1 średni
z Por (50 g), ½ średniego
z Jogurt naturalny 1, 5 proc. tł.
(20 g), 1 łyżka
z   Chleb żytni razowy (80 g), 
2 kromki
z   śledź w oleju (50 g), 
1 dzwonko
z   Herbata bez cukru
PiErwszE śniadaniE
Kanapka z tuńczykiem
z Kajzerka (50 g), 1 sztuka
z Margaryna (10 g), 2 płaskie
łyżeczki
z Tuńczyk z wody (40 g), 2 łyżki
z Papryka czerwona lub zielona
(100 g), ½ dużej
z Ogórek (50 g), 1 mały
Herbata bez cukru
3
B i u l e t y n i n f o r m a c y j n y s i e c i h a n d l o w e j n e t t o
809329403.360.png 809329403.361.png 809329403.363.png 809329403.364.png 809329403.365.png 809329403.366.png 809329403.367.png 809329403.368.png 809329403.369.png 809329403.370.png 809329403.371.png 809329403.372.png 809329403.374.png 809329403.375.png 809329403.376.png 809329403.377.png 809329403.378.png 809329403.379.png 809329403.380.png 809329403.381.png 809329403.382.png 809329403.383.png 809329403.385.png 809329403.386.png 809329403.387.png 809329403.388.png
 
P o z n a j c u k r z y c ę
Sprawdź Się!
Cukrzyca rozwija się bardzo 
długo i niepostrzeżenie. 
Pojawia się zwłaszcza u osób 
z nadwagą i mało aktywnych 
izycznie. naukowcy 
odnajdują jednak coraz to 
inne czynniki ryzyka. Test, 
do którego wypełnienia 
zachęcamy, uwzględnia 
najnowsze wyniki badań.
z Palenie papierosów . . . . . . . . . 2 pkt
z Przyjmowanie leków
na nadciśnienie . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
oblicz, ile masz
punktów. Przeczytaj
nasze rady
Od 1 do 5 pkt
Źródło: Dodatek„Cukrzyca” do dwutygodnika„Vita”
RYZYKO: NISKIE
Mimo że prawdopodobieństwo
zachorowania na cukrzycę jest w tej
chwili niewielkie, proilaktycznie
mierz poziom cukru raz na dwa
lata. Utrzymuj prawidłową wagę
i pamiętaj o aktywności izycznej raz
w tygodniu.
Od 6 do 12 punktów
45+ wiek
z Poniżej 45 lat . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Od 45 do 54 lat . . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Od 55 do 65 lat . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
z Powyżej 65 lat . . . . . . . . . . . . . . . . 4 pkt
RYZYKO: PODWYŻSZONE
Przede wszystkim warto zacząć
żyć aktywnie. To pozwoli obniżyć
wagę i znacznie zmniejszyć ryzyko
zachorowania. Mierz poziom cukru
co najmniej raz w roku, a jeśli wynik
przekroczy normę (100 ml/dl)
niezwłocznie zgłoś się do lekarza.
Powyżej 12 punktów
waga
z Poniżej 25 BMI* . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 25 do 30 BMI . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Powyżej 30 BMI . . . . . . . . . . . . . 4 pkt
RYZYKO: BARDZO DUŻE
Możesz uniknąć zachorowania.
Mierz poziom cukru raz na pół
roku. Przekroczenie normy zgłoś
lekarzowi. Schudnij, ćwicz trzy razy
w tygodniu, zmodyikuj dietę (jedz
więcej warzyw, mniej tłuszczów,
pieczywo razowe zamiast białego).
obwód pasa
KOBIETY
z Poniżej 70 cm . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 71 do 80 cm . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Powyżej 80 cm . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
MĘŻCZYŹNI
z Poniżej 85 cm . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
z Od 86 do 94 cm . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Powyżej 94 cm . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
Produkty bezcukrowe dostępne w sklepach Netto.
10 OwOCów dla diabETyKa
nie wszystkie owoce 
wskazane są dla osób 
z cukrzycą.  Mogą 
powodować nagły wzrost 
poziomu cukru we krwi. 
Oto 10 najlepszych, które 
bez obaw mogą spożywać 
diabetycy: 
Objaśnienia terminów:
z Cholesterol LDL – najbardziej
szkodliwy cholesterol LDL,
najłatwiej i najszybciej przenika
do ścian tętnic, aby tam
ulec utlenieniu. Osadzanie
się go w ściankach naczyń
krwionośnych powoduje
ich zwężanie. Przepływ
krwi przez takie tętnice jest
utrudniony. Może dochodzić
też do zupełnego ich zatkania…
Na tym właśnie polega
miażdżyca.
z Cholesterol HDL – podczas gdy
przyjmowany w nadmiernych
ilościach cholesterol LDL
przykleja się do ścianek
tętnic, zapychając je powoli,
ale skutecznie, cholesterol HDL
działa dokładnie w przeciwnym
kierunku. Lipoproteiny, które
go zawierają, transportują
cholesterol z tętnic do wątroby.
Tam jest przerabiany na kwasy
żółciowe. Dlatego im niższy
poziom cholesterolu HDL
a wyższy LDL, tym większe
ryzyko zawału serca czy wylewu.
z Wskaźnik BMI – wskaźnik masy
ciała (ang. Body Mass Index)
to współczynnik masy ciała, który
obliczamy dzieląc masę ciała
podaną w kilogramach przez
wzrost podniesiony do kwadratu
(podany w metrach). 
Przykład: 67 kg /(1,60 x 1,60) m
= 26,17 BMI
aktywność
wiśniE 
wiśnie należy jeść z umiarem,
a nie zagrożą naszemu poziomowi
cukru.
izyczna
z 3 razy w tygodniu . . . . . . . . . . . 0 pkt
z 1-2 razy w tygodniu . . . . . . . . 2 pkt
z Nie uprawiam sportu . . . . . . . 4 pkt
MElOn KanTaluPa
ten melon jest całkowicie
bezpieczny dla diabetyków –
mała zawartość węglowodanów
nie podniesie poziomu cukru.
arbuz 
soczysty arbuz znakomicie
orzeźwi i nie podniesie poziomu
cukru we krwi. 220 g tego
owocu stanowi równowartość
15 g węglowodanów. jedynie
sok z arbuza jest niewskazany
dla diabetyków – stanowi
skoncentrowane źródło
węglowodanów.
GrEJPFruT 
diabetycy mogą pozwolić sobie
nawet na połówkę tego owocu,
oczywiście bez cukru!
czy w rodzinie
ktoś chorował
na cukrzycę?
z Tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 pkt
z Nie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0 pkt
awOKadO
mało popularny u nas owoc warto
dodać do sałatki lub tosta. jest
ubogi w cukier.
POMarańCza 
mała pomarańcza urozmaici
dietę i nie zaszkodzi diabetykom,
ma wiele witaminy c i mało
węglowodanów.
inne
czynniki
ryzyka
z Cukrzyca w ciąży albo urodzenie
co najmniej dwójki dzieci z wagą
powyżej 4 kg . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 pkt
z Stężenie trójglicerydów powyżej
150 mg/dl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Poziom cholesterolu HDL*
poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i 50
mg/dl u kobiet . . . . . . . . . . . . . . . . 1 pkt
z Poziom cholesterolu LDL*
powyżej 100 mg/dl . . . . . . . . . . 1 pkt
TrusKawKi
miseczka truskawek zawiera tylko
15 g węglowodanów. Śmietankę
lepiej zastąpić niskokalorycznym
jogurtem.
brzOsKwinia
diabetycy mogą pozwolić sobie
na średniej wielkości brzoskwinię
(ok. 179 g).
PaPaJa 
dwa plastry papai będą
doskonałym dodatkiem
do porannego muesli z jogurtem.
4
B i u l e t y n i n f o r m a c y j n y s i e c i h a n d l o w e j n e t t o
809329403.389.png 809329403.390.png 809329403.391.png 809329403.392.png 809329403.393.png 809329403.395.png 809329403.396.png 809329403.397.png 809329403.398.png 809329403.399.png 809329403.400.png 809329403.401.png 809329403.402.png 809329403.403.png 809329403.404.png 809329403.406.png 809329403.407.png 809329403.408.png 809329403.409.png 809329403.410.png 809329403.411.png 809329403.412.png 809329403.413.png 809329403.414.png 809329403.415.png 809329403.417.png 809329403.418.png 809329403.419.png 809329403.420.png 809329403.421.png 809329403.422.png 809329403.423.png 809329403.424.png 809329403.425.png 809329403.426.png 809329403.428.png 809329403.429.png 809329403.430.png 809329403.431.png 809329403.432.png 809329403.433.png 809329403.434.png 809329403.435.png 809329403.436.png 809329403.437.png 809329403.439.png 809329403.440.png 809329403.441.png 809329403.442.png 809329403.443.png 809329403.444.png 809329403.445.png 809329403.446.png 809329403.447.png 809329403.448.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin