· 50 dag mięsa z piersi kurczaka
· 1 ½ puszki czerwonej fasolki
· 1 kartonik pomidorów w sosie własnym
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· 25 dag żółtego sera
· Pieprz, sól, Chilli, Papryka
· 3 łyżki oliwy
· 3 łyżki śmietany
· Ketchup lub salsa
· 30 dag mąki
· 2 łyżki oliwy
1. Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawami, obsmażyć na oliwie.
2. osobno podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać odcedzoną z zalewy fasolkę oraz pomidory, smażyć na małym ogniu 10-15 minut.
3. dodać kurczaka, przyprawić, poddusić jeszcze 15 minut, wymieszać ze śmietaną.
4. na placki do mąki dodać oliwę i tyle wody, żeby powstało elastyczne miękkie ciasto, odstawić na 20 minut, rozwałkować placki, upiec na suchej patelni z obu stron.
5. każdy posypać obficie serem, nałożyć farsz, zwinąć.
6. podawać z ketchupem lub salsą i podduszonymi warzywami
Birdosz