· 100 g białej fasoli
· 1/2 grubo siekanej cebuli
· 2 ząbki czosnku
· 1/2 strąka czerwonej papryki pokrojonego w kostkę
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 1 szklanka bulionu drobiowego
· 2 łyżki siekanego majeranku
· 1 łyżka siekanej natki pietruszki
· sól, świeżo mielony pieprz
· 2 kromki białego chleba
· 1 łyżka masła
1. Fasolę moczymy przez 12 godzin, odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę i oliwę.
2. Gotujemy aż fasola będzie miękka.
3. Zupę przecieramy przez sito lub miksujemy). Dodajemy rosół i zioła. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Doprawiamy do smaku.
4. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Podajemy z zupą.
Birdosz