Zupa fasolowa.doc

(96 KB) Pobierz
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

 

składniki

·         100 g białej fasoli

·         1/2 grubo siekanej cebuli

·         2 ząbki czosnku

·         1/2 strąka czerwonej papryki pokrojonego w kostkę

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         1 szklanka bulionu drobiowego

·         2 łyżki siekanego majeranku

·         1 łyżka siekanej natki pietruszki

·         sól, świeżo mielony pieprz

·         2 kromki białego chleba

·         1 łyżka masła

Sposób przygotowania

1.     Fasolę moczymy przez 12 godzin, odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę i oliwę.

2.     Gotujemy aż fasola będzie miękka.

3.     Zupę przecieramy przez sito lub miksujemy). Dodajemy rosół i zioła. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Doprawiamy do smaku.

4.     Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Podajemy z zupą.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin