DESERY
Brzoskwiniowa fantazja
POTRZEBNE PRODUKTY :Kremy do tortów
SKŁADNIKI :puszka brzoskwiń w syropie300 ml mlekaKrem do tortów czekoladowy Dr. Oetkeraserek homogenizowany o smaku waniliowym 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Brzoskwinie osączyć na sicie. Do schłodzonego mleka wsypać krem czekoladowy, mikserem krótko ubić. Połówki brzoskwiń ułożyć przecięte częścią do góry. Krem czekoladowy wyporcjować na środek każdej brzoskwini. Na porcje kremu nałożyć po łyżeczce serka homogenizowanego. Deser podawać schłodzony.
dla 4-6 osób
gorzkiej czekolady, 2 tabliczkikremówki, 20 dagjajka, 2cukru, 4 czubate łyżkiBrandy, 1 łyżkawiórki czekoladowe do dekoracji,
czas przygotowania: do 90 min
Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w misce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
Przysmak krokodyla
POTRZEBNE PRODUKTY :Kisiel
SKŁADNIKI :1 opakowanie Kisielu o smaku cytrynowym Dr. Oetkera3 owoce kiwi6 łyżek cukrukilka sztuk wiśni koktajlowych lub z kompotu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Kiwi umyć, obrać ze skórki, przygotować 5 plasterków do dekoracji. Pozostałe owoce zmiksować na mus z 3 łyżkami cukru, nałożyć do pucharków. Kisiel ugotować wg przepisu na opakowaniu i wyporcjować na mus z kiwi.
Owocowy Tygrysek
SKŁADNIKI :
1 opakowanie Kisielu o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1 opakowanie Kisielu o smaku morelowym Dr. Oetkera
500 ml soku pomarańczowego z kartonika
6 łyżek cukru wiśnie koktajlowe do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kisiel truskawkowy wykonać wg sposobu na opakowaniu. Kisiel brzoskwiniowy ugotować na soku pomarańczowym. Do pucharków nakładać na przemian gorące kisiele. Deser ozdobić wiśniami.
"Brzoskwinie w sosie czekoladowym "
Składniki:
1 puszka brzoskwiń,
3 dkg kakao,
2 żółtka,
200 ml mleka,
2 dkg masła,
1.5 dkg mąki ziemniaczanej.
Sposób przyrządzenia:
Mleko zagotować. Kakao wymieszać z małą ilością wody i mąką ziemniaczaną, wlewać cienkim strumieniem do gorącego mleka mieszając trzepaczką, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać z sosem brzoskwiniowym, wlewać powoli na gorące mleko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do naczynia z zimną wodą, mieszać trzepaczką do wystudzenia dodając jednocześnie po kawałku masła. Brzoskwinie ułożyć w kompotierkach, polać sosem i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować rurkami waflowymi.
"Piramida z owoców w galarecie "
40 dkg śliwek,
galaretka agrestowa,
4 jabłka,
galaretka morelowa,
4 gruszki,
galaretka wiśniowa,
2 szklanki wody,
cukier.
4 łyżki cukru i 2 szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obgotować w syropie, ułożyć w drugiej salaterce. Następnie w tym samym syropie obgotować połówki jabłek i ułożyć w takiej samej salaterce. Wreszcie obgotować śliwki przepołowione (bez pestek) i także ułożyć na salaterce. Syrop wymieszać z wodą gorącą w takiej ilości, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie. Zalać owoce galaretkami i ostudzić. Przed podaniem wykładać jedną na drugą galaretki, aby stworzyły kolorową piramidę. Już przy stole przed dzieleniem należy ostrym nożem przekroić wszystkie trzy galaretki, aby każdy dostał trójkolorową porcję.
"Budyń "
6 łyżek mąki,
7 jajek,
3 łyżki śmietany słodkiej,
3 łyżki cukru,
5 łyżek masła,
skórka cytrynowa.
Budyń gotuje się w blaszanej formie lub w serwecie na parze. Wypłukać kilka razy w wodzie serwetę, wycisnąć i wysmarować w środku grubo masłem na objętość półmiska, włożyć do niej przygotowaną masę. Potem włożyć do dużego rondla lub garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu około godziny, dolewając ciągle wrzątku. Ugotowany budyń przełożyć z serwetą na sito. Jak woda ścieknie, wyłożyć na półmisek i oblać sosem. Masło roztopić, dodać żółtka, śmietanę i cukier, rozbić to dokładnie, po czym dosypywać po trosze mąki, zmieszanej z utartą skórką cytryny. Ubijać nadal, aby nie było grudek. Dodać ubitą jednocześnie lub wcześniej pianę z białek, wymieszać. Przełożyć tę masę do wysmarowanej formy i gotować. Na półmisku polać jakimś słodkim sokiem.
"Lody Bomba "
0.5 l śmietanki kremowej,
50 dkg owoców (truskawek,
poziomek lub malin),
30 dkg cukru.
Owoce przebrać, opłukać, obrać z szypułek, rozbić w mikserze, wymieszać z cukrem (20 dkg). Śmietankę oziębić, ubić dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, wymieszać z przecierem z owoców. Dalej przygotowywać jak lody waniliowe. Lody włożyć do formyi zamrozić. Następnie formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie i wyjąć lody na okrągły szklany półmisek.
"Lody czekoladowe "
0.5 l śmietanki,
10 dkg cukru,
5 żółtek,
0.25 laski wanilii,
5 dkg czekolady.
Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić, włożyć czekoladę, rozpuścić. Dalej przygotowywać jak lody waniliowe.
"Lody waniliowe "
0.5 l mleka lub śmietanki,
laska wanilii.
Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować. Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, poniewać masa powiększa swoją objętość w czasie kręcenia lodów. Wstawić do zamrażalnika, włączyć maszynkę i kręcić, aż masa zgęstnieje. Pozostawić w zamrażalniku na 2 - 3 h.
"Mleczka zapiekane "
2 jajka,
2 łyżki cukru,
2 szkl. mleka,
1 paczka cukru waniliowego.
Jajka ubić w misce trzepaczką, dodając cukier, a następnie podgrzane mleko. Na koniec - wciąż ubijając - wsypać paczkę cukru waniliwego. Ubitą masę przelać do nie pękających szklanek lub do filiżanek albo małych żaroodpornych porcyjek, ustawić je w brytfance, głębszej formie blaszanej lub szerokim rondlu. Do rondla, do 0.75 wysokości filiżanek wlać wrzącą wodę, a cały rondel albo gotować pod przykryciem na ogniu, albo zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Gdy mleczka zetną się w rodzaj galaretki - deser gotowy. Trzeba go już tylko ostudzić i podawać. Mleczka można z wierzchu udekorować granulkami czekolady, posiekaną skórką pomarańczową, konfiturami itp. Wg. powyższego przepisu można sporządzić mleczka cytrynowe - z dodatkiem skórki startej z cytryny, czekoladowe - z dodatkiem 2 kopiastych łyżek czekolady w proszku, kawowe - z dodatkiem kopiastej łyżeczki kawy marago. Mleczka są zdrowe, pożywne, lekko strawne i bardzo delikatne w smaku.
"Mleczko karmelowe "
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
4 jaja,
1 i 3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki śmietany,
zapach waniliowy.
Z 3 łyżek cukru przyrządzić karmel, rozrzedzić go z wodą i oblać nim obficie brytfannę. Jaja utrzeć z cukrem, zaparzyć gorącym mlekiem, wymieszać ze śmietaną, dodać zapach waniliowy. Masę przelać do przygotowanej brytfanny przykryć folia aluminiowa. Następnie włożyć do naczynia z wodą i gotować przez 45 min. w piekarniku o temp. 160 st. C, a potem zmniejszyć gaz do 140 st. C i gotować przez następne 45 min. Zestalone ostudzone mleczko wyłożyć na talerzyki. Można podawać polanę sokiem owocowym.
"Mleczko waniliowe I "
2 szklanki mleka,
2 jaja,
1 opakowanie cukru waniliowego,
szczypta soli.
Jaja utrzeć z cukrem do białości, mleko zagotować z cukrem waniliowym, ostrożnie mieszając połączyć ze sobą. Rozlać do 4 kokilek, wypełniając je do trzech czwartych wysokości, szczelnie przykryć. Wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 - 2 szklanki wody (na 2 cm od dna), szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. podawać po ostygnięciu. Uwaga! Na tej samej zasadzie robi się mleczko karmelowe, dodając karmel z łyżki cukru.
"Ptasie mleczko I "
1 litr mleka,
1 laska wanilii,
3 jaja,
1/2 łyżeczki mąki,
150 g cukru.
Białka z trzema łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku. Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony. Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie. Sos waniliowy przyrządza się w sposób następujący: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć. Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii. Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym. Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.
"Ptasie mleczko II "
2 galaretki o smaku cytrynowym,
200 g białych winogron,
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego,
4 łyżki bitej śmietany,
1 łyżka cukru pudru,
1 cukier wanilinowy.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić. Do mleka dodać cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na puszystą pianę. Połaczyć z zimną galaretkę. Pianę mleczno-cytrynową wylać do formy wyłożonej folią wstawić do lodówki na 3 h. Gdy deser zastygnie wyjąć z formy i udekorować bitą śmietaną i winogronami.
"Ptasie mleczko III "
1 opakowanie twarożku homogenizowanego,
1 opakowanie galaretki owocowej,
owoce jagodowe do dekoracji.
Galaretkę zalać wrzącą wodą (wg przepisu z opakowania galaretki), rozmieszać dokładnie i odstawić do zastygnięcia. Gdy galaretka zacznie krzepnąc, dodać twarożek, rozbić trzepaczką na jednolitą masę, wyłożyć do kompotierek i zastudzić. Przed podaniem udekorować owocami.
"Czekolada domowa "
0.5 szkl.mleka,
1.5 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki kakao,
3 szkl. mleka w proszku,
3/4 kostki masła,
bakalie.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. Dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mleko w proszku dokładnie wymieszane z kakao. Mieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa, dodać bakalie. Całość przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić do ostygnięcia.
"Czekolada domowa I "
1/2 kostki masła,
1/4 szkl. słodkiego mleka lub śmietanki,
1 szkl. cukru pudru,
2 - 3 łyżki kakao,
1.5 szkl. mleka w proszku,
orzechy,
rodzynki,
trochę wanilii lub innego aromatu.
Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu z grubym dnem i zagotować.
Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Postawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.
"Krówki "
Szkl. śmietany kwaśnej,
1 szkl. cukru,
można dla zabicia słodkiego smaku dolać czystą wódkę oraz dla koloru kakao.
Śmietanę gotować z cukrem powyżej 1 h do zmiany koloru, na końcu możemy dolać wódkę oraz dla koloru kakao.
"Kulki czekoladowe "
1 gorzka czekolada,
pół szklanki "owsianki",
tj. mieszanki płatków owsianych,
żytnich i jęczmiennych (niebłyskawicznych),
1 łyżka wody,
1 żółtko,
zmielone orzechy.
Do niewielkiego rondelka wsypać owsiankę i podgrzać na małym ogniu, uważając, żeby płatki się nie rumieniły. Wrzucić pokruszoną czekoladę i dolać łyżkę wody, żeby czekolada szybciej się roztopiła. Kiedy tylko zacznie się rozpuszczać mieszamy intensywnie, płatki powinny się okleić czekoladą. Zdejmujemy z ognia i gdy masa lekko przestygnie wbijamy żółtko. Małą łyżeczką nabieramy masę i obtaczamy w suchej owsiance lub zmielonych orzechach (polecam pistacjowe). Do kulek wyśmienite jest czerwone wino lub jogurt. Polecam przy tej okazji: jogurt naturalny 0% mleczarni Obory, wszystkie dozwolone jogurty owocowe Jogobella light, Jogurt naturalny Danone.
"Chrupiące gofry "
250 g mąki,
125 g masła,
50 g cukru,
cukier wanilinowy,
otarta skórka z cytryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
...
Birdosz