desery(1).odt

(21 KB) Pobierz

DESERY

 

Brzoskwiniowa fantazja

 

POTRZEBNE PRODUKTY :
Kremy do tortów

SKŁADNIKI :
puszka brzoskwiń w syropie
300 ml mleka
Krem do tortów czekoladowy Dr. Oetkera
serek homogenizowany o smaku waniliowym 150 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brzoskwinie osączyć na sicie. Do schłodzonego mleka wsypać krem czekoladowy, mikserem krótko ubić. Połówki brzoskwiń ułożyć przecięte częścią do góry. Krem czekoladowy wyporcjować na środek każdej brzoskwini. Na porcje kremu nałożyć po łyżeczce serka homogenizowanego. Deser podawać schłodzony.

 

Krem czekoladowy
Składniki

dla 4-6 osób

gorzkiej czekolady, 2 tabliczki
kremówki, 20 dag
jajka, 2
cukru, 4 czubate łyżki
Brandy, 1 łyżka
wiórki czekoladowe do dekoracji,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w misce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

 

 

Przysmak krokodyla

 

POTRZEBNE PRODUKTY :
Kisiel

SKŁADNIKI :
1 opakowanie Kisielu o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
3 owoce kiwi
6 łyżek cukru
kilka sztuk wiśni koktajlowych lub z kompotu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kiwi umyć, obrać ze skórki, przygotować 5 plasterków do dekoracji. Pozostałe owoce zmiksować na mus z 3 łyżkami cukru, nałożyć do pucharków. Kisiel ugotować wg przepisu na opakowaniu i wyporcjować na mus z kiwi.

 

 

Owocowy Tygrysek

 

SKŁADNIKI :

1 opakowanie Kisielu o smaku truskawkowym Dr. Oetkera

1 opakowanie Kisielu o smaku morelowym Dr. Oetkera

500 ml soku pomarańczowego z kartonika

6 łyżek cukru wiśnie koktajlowe do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kisiel truskawkowy wykonać wg sposobu na opakowaniu. Kisiel brzoskwiniowy ugotować na soku pomarańczowym. Do pucharków nakładać na przemian gorące kisiele. Deser ozdobić wiśniami.

 

 

 

"Brzoskwinie w sosie czekoladowym "

 

 

Składniki:

1 puszka brzoskwiń,

3 dkg kakao,

2 żółtka,

200 ml mleka,

2 dkg masła,

1.5 dkg mąki ziemniaczanej.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko zagotować. Kakao wymieszać z małą ilością wody i mąką ziemniaczaną, wlewać cienkim strumieniem do gorącego mleka mieszając trzepaczką, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać z sosem brzoskwiniowym, wlewać powoli na gorące mleko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do naczynia z zimną wodą, mieszać trzepaczką do wystudzenia dodając jednocześnie po kawałku masła. Brzoskwinie ułożyć w kompotierkach, polać sosem i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować rurkami waflowymi.

 

 

 

"Piramida z owoców w galarecie "

 

 

Składniki:

40 dkg śliwek,

galaretka agrestowa,

4 jabłka,

galaretka morelowa,

4 gruszki,

galaretka wiśniowa,

2 szklanki wody,

cukier.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        4 łyżki cukru i 2 szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obgotować w syropie, ułożyć w drugiej salaterce. Następnie w tym samym syropie obgotować połówki jabłek i ułożyć w takiej samej salaterce. Wreszcie obgotować śliwki przepołowione (bez pestek) i także ułożyć na salaterce. Syrop wymieszać z wodą gorącą w takiej ilości, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie. Zalać owoce galaretkami i ostudzić. Przed podaniem wykładać jedną na drugą galaretki, aby stworzyły kolorową piramidę. Już przy stole przed dzieleniem należy ostrym nożem przekroić wszystkie trzy galaretki, aby każdy dostał trójkolorową porcję.

 

 

"Budyń "

 

 

Składniki:

6 łyżek mąki,

7 jajek,

3 łyżki śmietany słodkiej,

3 łyżki cukru,

5 łyżek masła,

skórka cytrynowa.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Budyń gotuje się w blaszanej formie lub w serwecie na parze. Wypłukać kilka razy w wodzie serwetę, wycisnąć i wysmarować w środku grubo masłem na objętość półmiska, włożyć do niej przygotowaną masę. Potem włożyć do dużego rondla lub garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu około godziny, dolewając ciągle wrzątku. Ugotowany budyń przełożyć z serwetą na sito. Jak woda ścieknie, wyłożyć na półmisek i oblać sosem. Masło roztopić, dodać żółtka, śmietanę i cukier, rozbić to dokładnie, po czym dosypywać po trosze mąki, zmieszanej z utartą skórką cytryny. Ubijać nadal, aby nie było grudek. Dodać ubitą jednocześnie lub wcześniej pianę z białek, wymieszać. Przełożyć tę masę do wysmarowanej formy i gotować. Na półmisku polać jakimś słodkim sokiem.

 

 

"Lody Bomba "

 

 

Składniki:

0.5 l śmietanki kremowej,

50 dkg owoców (truskawek,

poziomek lub malin),

30 dkg cukru.

 

Sposób przyrządzenia:

        Owoce przebrać, opłukać, obrać z szypułek, rozbić w mikserze, wymieszać z cukrem (20 dkg). Śmietankę oziębić, ubić dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, wymieszać z przecierem z owoców. Dalej przygotowywać jak lody waniliowe. Lody włożyć do formyi zamrozić. Następnie formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie i wyjąć lody na okrągły szklany półmisek.

 

 

"Lody czekoladowe "

 

 

Składniki:

0.5 l śmietanki,

10 dkg cukru,

5 żółtek,

0.25 laski wanilii,

5 dkg czekolady.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić, włożyć czekoladę, rozpuścić. Dalej przygotowywać jak lody waniliowe.

 

 

"Lody waniliowe "

 

 

Składniki:

0.5 l mleka lub śmietanki,

10 dkg cukru,

5 żółtek,

laska wanilii.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować. Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, poniewać masa powiększa swoją objętość w czasie kręcenia lodów. Wstawić do zamrażalnika, włączyć maszynkę i kręcić, aż masa zgęstnieje. Pozostawić w zamrażalniku na 2 - 3 h.

 

 

 

"Mleczka zapiekane "

 

 

Składniki:

2 jajka,

2 łyżki cukru,

2 szkl. mleka,

1 paczka cukru waniliowego.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Jajka ubić w misce trzepaczką, dodając cukier, a następnie podgrzane mleko. Na koniec - wciąż ubijając - wsypać paczkę cukru waniliwego. Ubitą masę przelać do nie pękających szklanek lub do filiżanek albo małych żaroodpornych porcyjek, ustawić je w brytfance, głębszej formie blaszanej lub szerokim rondlu. Do rondla, do 0.75 wysokości filiżanek wlać wrzącą wodę, a cały rondel albo gotować pod przykryciem na ogniu, albo zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Gdy mleczka zetną się w rodzaj galaretki - deser gotowy. Trzeba go już tylko ostudzić i podawać. Mleczka można z wierzchu udekorować granulkami czekolady, posiekaną skórką pomarańczową, konfiturami itp. Wg. powyższego przepisu można sporządzić mleczka cytrynowe - z dodatkiem skórki startej z cytryny, czekoladowe - z dodatkiem 2 kopiastych łyżek czekolady w proszku, kawowe - z dodatkiem kopiastej łyżeczki kawy marago. Mleczka są zdrowe, pożywne, lekko strawne i bardzo delikatne w smaku.

 

 

"Mleczko karmelowe "

 

 

Składniki:

1/2 szklanki cukru,

1/2 szklanki wody,

4 jaja,

1 i 3/4 szklanki mleka,

3/4 szklanki śmietany,

zapach waniliowy.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Z 3 łyżek cukru przyrządzić karmel, rozrzedzić go z wodą i oblać nim obficie brytfannę. Jaja utrzeć z cukrem, zaparzyć gorącym mlekiem, wymieszać ze śmietaną, dodać zapach waniliowy. Masę przelać do przygotowanej brytfanny przykryć folia aluminiowa. Następnie włożyć do naczynia z wodą i gotować przez 45 min. w piekarniku o temp. 160 st. C, a potem zmniejszyć gaz do 140 st. C i gotować przez następne 45 min. Zestalone ostudzone mleczko wyłożyć na talerzyki. Można podawać polanę sokiem owocowym.

 

 

"Mleczko waniliowe I "

 

 

Składniki:

2 szklanki mleka,

2 jaja,

2 łyżki cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego,

szczypta soli.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Jaja utrzeć z cukrem do białości, mleko zagotować z cukrem waniliowym, ostrożnie mieszając połączyć ze sobą. Rozlać do 4 kokilek, wypełniając je do trzech czwartych wysokości, szczelnie przykryć. Wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 - 2 szklanki wody (na 2 cm od dna), szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. podawać po ostygnięciu. Uwaga! Na tej samej zasadzie robi się mleczko karmelowe, dodając karmel z łyżki cukru.

 

 

"Ptasie mleczko I "

 

 

Składniki:

1 litr mleka,

1 laska wanilii,

3 jaja,

1/2 łyżeczki mąki,

150 g cukru.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Białka z trzema łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku. Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony. Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie. Sos waniliowy przyrządza się w sposób następujący: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć. Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii. Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym. Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.

 

 

 

"Ptasie mleczko II "

 

 

Składniki:

2 galaretki o smaku cytrynowym,

200 g białych winogron,

2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego,

4 łyżki bitej śmietany,

1 łyżka cukru pudru,

1 cukier wanilinowy.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić. Do mleka dodać cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na puszystą pianę. Połaczyć z zimną galaretkę. Pianę mleczno-cytrynową wylać do formy wyłożonej folią wstawić do lodówki na 3 h. Gdy deser zastygnie wyjąć z formy i udekorować bitą śmietaną i winogronami.

 

 

"Ptasie mleczko III "

 

Składniki:

1 opakowanie twarożku homogenizowanego,

1 opakowanie galaretki owocowej,

owoce jagodowe do dekoracji.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Galaretkę zalać wrzącą wodą (wg przepisu z opakowania galaretki), rozmieszać dokładnie i odstawić do zastygnięcia. Gdy galaretka zacznie krzepnąc, dodać twarożek, rozbić trzepaczką na jednolitą masę, wyłożyć do kompotierek i zastudzić. Przed podaniem udekorować owocami.

 

 

"Czekolada domowa "

 

 

Składniki:

0.5 szkl.mleka,

1.5 szkl. cukru,

cukier waniliowy,

3 łyżki kakao,

3 szkl. mleka w proszku,

3/4 kostki masła,

bakalie.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. Dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mleko w proszku dokładnie wymieszane z kakao. Mieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa, dodać bakalie. Całość przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić do ostygnięcia.

 

 

"Czekolada domowa I "

 

 

Składniki:

1/2 kostki masła,

1/4 szkl. słodkiego mleka lub śmietanki,

1 szkl. cukru pudru,

2 - 3 łyżki kakao,

1.5 szkl. mleka w proszku,

orzechy,

rodzynki,

trochę wanilii lub innego aromatu.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu z grubym dnem i zagotować.

        Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Postawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.

 

 

"Krówki "

 

 

Składniki:

Szkl. śmietany kwaśnej,

1 szkl. cukru,

można dla zabicia słodkiego smaku dolać czystą wódkę oraz dla koloru kakao.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Śmietanę gotować z cukrem powyżej 1 h do zmiany koloru, na końcu możemy dolać wódkę oraz dla koloru kakao.

 

 

"Kulki czekoladowe "

 

 

Składniki:

1 gorzka czekolada,

pół szklanki "owsianki",

tj. mieszanki płatków owsianych,

żytnich i jęczmiennych (niebłyskawicznych),

1 łyżka wody,

1 żółtko,

zmielone orzechy.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Do niewielkiego rondelka wsypać owsiankę i podgrzać na małym ogniu, uważając, żeby płatki się nie rumieniły. Wrzucić pokruszoną czekoladę i dolać łyżkę wody, żeby czekolada szybciej się roztopiła. Kiedy tylko zacznie się rozpuszczać mieszamy intensywnie, płatki powinny się okleić czekoladą. Zdejmujemy z ognia i gdy masa lekko przestygnie wbijamy żółtko. Małą łyżeczką nabieramy masę i obtaczamy w suchej owsiance lub zmielonych orzechach (polecam pistacjowe). Do kulek wyśmienite jest czerwone wino lub jogurt. Polecam przy tej okazji: jogurt naturalny 0% mleczarni Obory, wszystkie dozwolone jogurty owocowe Jogobella light, Jogurt naturalny Danone.

 

 

"Chrupiące gofry "

 

 

Składniki:

250 g mąki,

125 g masła,

50 g cukru,

cukier wanilinowy,

4 jaja,

otarta skórka z cytryny,

łyżeczka proszku do pieczenia,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin