Pizza w kształcie pieroga-calzone.doc

(220 KB) Pobierz
Pizza w kształcie pieroga - calzone

Pizza w kształcie pieroga - calzone

calzone

Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):

·         450 g mąki pszennej chlebowej

·         1 łyżeczka soli

·         2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

·         4 łyżki oliwy z oliwek

·         4 czerwone cebule, drobno pokrojone

·         2 ząbki czosnku, posiekane

·         220 g pieczarek, pokrojonych

·         220 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)

·         2 - 4 łyżki posiekanego oregano

·         sól i pieprz do smaku

·         220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.

Ponadto:

·         jajko roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

calzone  calzone

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu.

Smacznego :)

calzone

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin