Zapiekanka cebulowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka cebulowa

Zapiekanka cebulowa

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg cebuli

6 łek masła

4 jaja

10 dag tartego parmezanu

2 łki posiekanej zielonej lebiodki (oregano) lub łka suszonej

5 łek posiekanego szczypiorku

1-2 łyżki tartej bułki

Jarzynka WINIARY

pieprz

 

Obraną i pokrojoną w plastry cebulę przelej na sicie wrzątkiem i osącz. Utrzyj dokładnie masło (3-4 łki) i cały czas ucierając stopniowo dodawaj po jednym żółtku, posiekaną lebiodkę (oregano), Jarzynkę i pieprz.

 

Ubij na sztywno pianę z białek, wymieszaj z utartym masłem (łka) parmezanem i szczypiorkiem.

 

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i lekko posypanego tartą buł włóż cebulę, zalej ją przygotowaną masą jajeczną. Znów posyp tartą buł, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin