Wieniec norweski.pdf

(73 KB) Pobierz
37870364 UNPDF
Wieniec norweski
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 3 żółtka, jajo, szklanka mleka, 4 dag
drożdży, 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki masła, skórka otarta z
cytryny. Nadzienie: 8 dag masła,
3 łyżki cukru, łyżka cynamonu, 15 dag rodzynek, 2-3 łyżki
owoców kandyzowanych. Dekoracja: jajo, garść grubo
pokrojonych migdałów, 5 łyżek cukru pudru, 1-2 łyżki soku z
cy
Sposób przyrządzania
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Wymieszać, pozostawić w cieple na 10 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka,
stopione i wystudzone masło, resztę mąki i cukru oraz skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto.
Gdy zacznie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na
godzinę. Rozwałkować na cienki prostokąt. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem na
puch. Posmarować nim ciasto, posypać rodzynkami i owocami. Zwinąć roladę, przełożyć
do nasmarowanej tłuszczem dużej blachy i uformować wieniec, łącząc końce ciasta. Boki
wieńca ponacinać co 3-4 cm na głębokość 3 cm. Powstałe szpary rozszerzyć.
Posmarować ciasto rozkłóconym jajem i posypać migdałami. Odstawić na 20 min do
wyrośnięcia. Piec 30-35 min w temperaturze 190°C. Po wystudzeniu oblać lukrem
utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. (100 g - 330 kcal).
37870364.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin