Drożdżówka mamy.doc

(24 KB) Pobierz
DROŻDŻÓWKA MAMY

                           DROŻDŻÓWKA MAMY

 

70 dag mąki

4-5 jajek

1 szkl. cukru

½ kostki rozpuszczonej Kasi

sól

Na rozczyn:

¾ szkl. ciepłego mleka

¾ kostki drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

 

              Do miski wsypać mąkę, jaja, sól, cukier i rozczyn. Wyrobić, aż wszystko dobrze się połączy i później dodać Kasię wyrabiając tak długo, aż ciasto odstanie od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie wyłożyć na blachę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 min w temp.175 stopni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin