Podlaska potrawka z ryby.doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * ryba smażona lub gotowana * 2 dag masła * 0, 25 l mleka * 1 dag mąki * sól, pieprz * gałka muszkatołowa * imbir SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Włożyć masło w rondelek i zrumienić troszkę, po czym dodać mąkę, zasmażyć razem i dodać tyle mleka, by utworzyć dość rzadki sos. Wsypać małą łyżeczkę soli, pieprzu, szczyptę papryki, nieco gałki muszkatołowej, łyżeczkę sproszkowanego imbiru. Wymieszać to wszystko dobrze, zagotować. Do tak przyrządzonego sosu włożyć smażoną lub gotowaną rybę, rozdrobnioną na kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Postawić na ogień i gotować 10 minut. Wyłożyć na gorący półmisek, przybrany nacią pietruszki i wydać na stół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin