Zrazy z Podlasia .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 0,5 kg wołowiny (najlepjej polędwicy) * 4 dag cebuli * 1 dag mąki * 2 dag masła * 0,125 l słodkiej śmietany SPOSÓB WYKONANIA: Wołowinę pokrajać na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy bardzo silnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Dodać pokrojoną cebulę, łyżkę mąki i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozpuścić na patelni lub w rondelku masło, a gdy się już dobrze zrumieni, wrzucić przygotowane zrazy i smażyć na silnym ogniu, mieszając łyżką, aby mięso zbiło się razem, lecz kawałeczki były wszystkie osobno. Gdy mięso straci czerwony kolor, wlać słodką śmietankę, gotować ze dwie minuty i wydać na stół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin