Bezy z fiołkami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: garść fiołków bez łodyżek 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku cytrynowego szczypta soli WYKONANIE: Nagrzać piekarnik do temperatury 130 stopni Celsjusza. Schłodzone białka wlać do wysokiego garnka, dodać szczyptę soli i dwie łyżki cukru pudru. Ubijać na sztywno mikserem, wsypując po trochu cukier puder. Na końcu dodać sok z cytryny i fiołki, wymieszać całość delikatnie łyżką. Masa powinna być gładka i sztywna. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nakładać łyżką małe porcje masy, w kilkucentymetrowych odstępach, a następnie wstawić blaszkę do piekarnika. Piec bezy, a właściwie suszyć je należy przez godzinę, następnie piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i wyjmować bezy dopiero gdy całkowicie wystygną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin