Botwinka .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • pęczek botwinki • marchew, pietruszka, seler • ziemniaki • 4 jajka • kość wieprzowa (najlepiej ze schabu) • sól, pieprz, przyprawa do zup • sok z cytryny lub łyżeczka octu • ewentualnie smietana WYKONANIE: 1. Do garnka wrzucamy kość i po zagotowaniu odszumowujemy wywar. 2. Teraz kroimy na drobno marchew,pietruche i seler.Wrzucamy do garnka razem z listkiem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. 3. Botwinkę dokładnie płuczemy i kroimy ,niezbyt drobno.To tez wędruje do garnka.A kiedy już wszystko jest miękkie doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do zup oraz sokiem z cytryny. Opcjonalnie dodajemy śmietanę. 4. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i robimy z nich piure. Gotujemy również jajka i kroimy na ćwiartki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin