Brokuły w białym sosie .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 brokuły * 4 łyżki czubate masła * łyżeczka cukru * łyżeczka soli * ok. 2 łyżek mąki * szklanka mleka * 4- 5 łyżek śmietany 36% * pół szklanki utartego żółtego sera * ew. sól i pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Brokuły myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła, łyżeczki soli i łyżeczki cukru, przez ok. 20 minut. W drugim naczyniu przygotowujemy sos. Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę. Zesmażamy aż straci smak surowizny. Dodajemy mleko i śmietanę. Zagotowujemy. Dodajemy ser i ew. przyprawiamy wg uznania. Podawać można z surówka z kapusty pekińskiej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin