Żur wiosenny na wywarze drobiowym .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin