SCHAB PIECZONY NADZIEWANY RODZYNKAMI.doc

(21 KB) Pobierz
SCHAB PIECZONY NADZIEWANY RODZYNKAMI

SCHAB PIECZONY NADZIEWANY RODZYNKAMI
Schab bez kości nasmarować dużą ilością majeranku, pieprzu i trochę soli, zrobić dziurę wzdłuż środka mięsa trzonkiem od drewnianej łyżki, nadziać tę podłużną dziurę rodzynkami. Zbrązowić mięso naokoło na gorącej patelni z masłem. Włożyć mięso do brytfanki, zalać patelnię rosołem lub wodą, zeskrobac i przelać do brytfanki. Naookoło mięsa ułożyć kawałki kwaśnych jabłek, przykryć, piec w średnim piecu, zależnie od wielkości schabu, 2 - 2 1/2 godziny. Mięso przewrócic ze dwa razy. Na koniec przeciąć do połowy w najgrubszym miejscu, żeby się upewnić, że nie ma nic różowego, że jest biały az do środka.
Zrobić sos z tego, co w brytfance, podać z ziemniakami puree ubitymi z pieczonym czosnkiem (całą główkę z odciętym wierzchem, tak, żeby widać było czubki ząbków, zawinąć w folię i piec godzinę - po wystygnięciu łatwo wycisnąć upieczony czosnek przez ściśnięcie główki - jest maziowaty i łatwo się łączy z ziemniakami). Podać z tym czerwona kapuste z migdalami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin