Wykład 13,14.docx

(47 KB) Pobierz

Wykład 13,14

*  W miejscu sprzedaży środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanych do obrotu bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży,

*   informacje dotyczące wartości odżywczej tych środków spożywczych podawane są na

ulotkach, wywieszkach lub w innych tego typu dokumentach przeznaczonych dla konsumenta, dokumentach przewozowych oraz w innych dokumentach towarzyszących

tym środkom spożywczym.

Oznakowanie środka spożywczego

nie może:

□ przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich   właściwości (zastrzeżenie !)

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 2006

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO i RADY z dnia 20 grudnia 2006 r.

w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

.Oświadczenie'

każdy komunikat lub przedstawienie

które nie są obowiązkowe,

łącznie z przedstawieniem obrazowym, graficznym lub symbolicznym w jakiejkolwiek formie,

- które stwierdza, sugeruje, lub daje do zrozumienia,

Oświadczenie żywieniowe

*   każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje iub daje do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na:

- energię (wartość kaloryczną), której

-^ dostarcza,

"^dostarcza w zmniejszonej lub zwiększonej ilości,

■■> nie dostarcza,

*   lub

- substancje odżywcze lub inne substancje,

które zawiera,

które zawiera w zmniejszonej lub zwiększonej ilości, «► których nie zawiera;

Oświadczenia żywieniowe

  niska wartość energetyczna

  zmniejszona wartość energetyczna

  nie ma wartości energetycznej

  niska zawartość tłuszczu

  nie zawiera tłuszczu

  niska zawartość tłuszczów nasyconych

  nie zawiera tłuszczów nasyconych

  niska zawartość cukrów

  nie zawiera cukrów

  bez dodatku cukrów

  niska zawartość sodu/soli

  bardzo niska zawartość sodu/soli

  nie zawiera sodu/soli

źródło błonnika pokarmowego

*  wysoka zawartość błonnika pokarmowego

źródło białka

*  wysoka zawartość białka

źródło witamin/y lub składnika/składników

mineralnych

*  wysoka zawartość witamin/y lub składnika/składników mineralnych

*  zawiera ...

*  o podwyższone] zawartości....

*  o obniżonej, zawartości

* lekki

* naturalnie/naturalny

Oświadczenie zdrowotne

każde oświadczenie, które:

■stwierdza,

■ sugeruje

■lub daje do zrozumienia

 

*  kategoria żywności

*  dana żywność

*   lub Jeden z jej składników(ma wpływ na zdrowie)

ZARZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 13 lutego 2007 r.

w sprawie powołania Zespołu do spraw

opracowania projektu

krajowej listy oświadczeń zdrowotnych

dotyczących żywności

Oświadczenie o zmniejszaniu ryzyka

choroby"

każde oświadczenie zdrowotne, które:

·        stwierdza,

·        sugeruje

·        lub daje do zrozumienia że:

 

spożycie danej                                                    znacząco

kategorii żywności,                                          zmniejsza jakiś

danej żywności lub                                                 czynnik

jednego z jego                                                  ryzyka w rozwoju

     składników                                                        dotykającej choroby

Profile składników odżywczych

*   ilość określonych składników odżywczych i innych substancji zawartych w żywności:

·         tłuszcz,

·         nasycone kwasy tłuszczowe,

·         izomery trans kwasów tłuszczowych,

·         cukry

·         sól/sód;

*   rola, znaczenie, udział danego produktu

spożywczego (lub kategorii żywności)

w sposobie żywienia;

  ogólny skład odżywczy produktu spożywczego;

  obecność składników odżywczych, które zostały naukowo uznane za wywierające wpływ

na stan zdrowia.

·           naukowa wiedza na temat żywności i żywienia oraz ich wpływu na zdrowie

 

Przeciętny konsument

*  odpowiednio poinformowany,

*   spostrzegawczy i ostrożny,

* stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych jest dopuszczalne

* konsument zrozumie opisane w oświadczeniu korzystne działanie

 

 

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1925/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO i RADY z dnia 20 grudnia 2006 r.

w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji

Wymagania dotyczące wprowadzania do obrotu niektórych rodzajów żywności:

Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r.

o jakości handlowej artykułów

roIno- s p ożywczyc h

Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.

 

Artykuły rolno-spożywcze

  produkty rolne,

  runo leśne,

  dziczyzna, organizmy morskie i słodkowodne

  w postaci surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych otrzymywanych z tych surowców

i półproduktów,

  w tym...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin