Wykład 13,14
* W miejscu sprzedaży środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanych do obrotu bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży,
* informacje dotyczące wartości odżywczej tych środków spożywczych podawane są na
* ulotkach, wywieszkach lub w innych tego typu dokumentach przeznaczonych dla konsumenta, dokumentach przewozowych oraz w innych dokumentach towarzyszących
tym środkom spożywczym.
Oznakowanie środka spożywczego
nie może:
□ przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości (zastrzeżenie !)
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 2006
ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO i RADY z dnia 20 grudnia 2006 r.
w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
.Oświadczenie'
• każdy komunikat lub przedstawienie
które nie są obowiązkowe,
• łącznie z przedstawieniem obrazowym, graficznym lub symbolicznym w jakiejkolwiek formie,
- które stwierdza, sugeruje, lub daje do zrozumienia,
Oświadczenie żywieniowe
* każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje iub daje do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na:
- energię (wartość kaloryczną), której
-^ dostarcza,
"^dostarcza w zmniejszonej lub zwiększonej ilości,
■■> nie dostarcza,
* lub
- substancje odżywcze lub inne substancje,
które zawiera,
które zawiera w zmniejszonej lub zwiększonej ilości, «► których nie zawiera;
Oświadczenia żywieniowe
• niska wartość energetyczna
• zmniejszona wartość energetyczna
• nie ma wartości energetycznej
• niska zawartość tłuszczu
• nie zawiera tłuszczu
• niska zawartość tłuszczów nasyconych
• nie zawiera tłuszczów nasyconych
• niska zawartość cukrów
• nie zawiera cukrów
• bez dodatku cukrów
• niska zawartość sodu/soli
• bardzo niska zawartość sodu/soli
• nie zawiera sodu/soli
* źródło błonnika pokarmowego
* wysoka zawartość błonnika pokarmowego
* źródło białka
* wysoka zawartość białka
* źródło witamin/y lub składnika/składników
mineralnych
* wysoka zawartość witamin/y lub składnika/składników mineralnych
* zawiera ...„
* o podwyższone] zawartości....
* o obniżonej, zawartości
* lekki
* naturalnie/naturalny
Oświadczenie zdrowotne
każde oświadczenie, które:
■stwierdza,
■ sugeruje
■lub daje do zrozumienia
* kategoria żywności
* dana żywność
* lub Jeden z jej składników(ma wpływ na zdrowie)
ZARZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 13 lutego 2007 r.
w sprawie powołania Zespołu do spraw
opracowania projektu
krajowej listy oświadczeń zdrowotnych
dotyczących żywności
„Oświadczenie o zmniejszaniu ryzyka
choroby"
każde oświadczenie zdrowotne, które:
· stwierdza,
· sugeruje
· lub daje do zrozumienia że:
spożycie danej znacząco
kategorii żywności, zmniejsza jakiś
danej żywności lub czynnik
jednego z jego ryzyka w rozwoju
składników dotykającej choroby
Profile składników odżywczych
* ilość określonych składników odżywczych i innych substancji zawartych w żywności:
· tłuszcz,
· nasycone kwasy tłuszczowe,
· izomery trans kwasów tłuszczowych,
· cukry
· sól/sód;
* rola, znaczenie, udział danego produktu
spożywczego (lub kategorii żywności)
w sposobie żywienia;
• ogólny skład odżywczy produktu spożywczego;
• obecność składników odżywczych, które zostały naukowo uznane za wywierające wpływ
na stan zdrowia.
· naukowa wiedza na temat żywności i żywienia oraz ich wpływu na zdrowie
Przeciętny konsument
* odpowiednio poinformowany,
* spostrzegawczy i ostrożny,
* stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych jest dopuszczalne
* konsument zrozumie opisane w oświadczeniu korzystne działanie
ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1925/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO i RADY z dnia 20 grudnia 2006 r.
w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
Wymagania dotyczące wprowadzania do obrotu niektórych rodzajów żywności:
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r.
o jakości handlowej artykułów
roIno- s p ożywczyc h
• Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.
Artykuły rolno-spożywcze
• produkty rolne,
• runo leśne,
• dziczyzna, organizmy morskie i słodkowodne
• w postaci surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych otrzymywanych z tych surowców
i półproduktów,
• w tym...
wnozcik2007