WYKŁAD nr. . 10.12.docx

(23 KB) Pobierz

WYKŁAD …  DN.10.12.09

rozporządzenie (WE) Nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania Salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność.

ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt

rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego przepisy w zakresie zapobiegania, zwalczania oraz likwidacji pewnych zakaźnych encefalopatii gąbczastych.

rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie.

TEMAT: Przepisy prawa żywnościowego z zakresu znakowania produktów żywnościowych

1.   Informacje, które powinny obowiązkowo zostać umieszczone     w znakowaniu wszystkich opakowanych produktów żywnościowych

2.   Informacje umieszczane przez producentów dobrowolnie

3.   Informacje obligatoryjne dla wybranych produktów żywnościowych

Prawo żywnościowe

  ma na celu ochronę interesów konsumentów;

  powinno stanowić podstawę dokonywania przez konsumentów

świadomego wyboru związanego ze spożywaną przez nich żywnością.

□ Etykietowanie,

□ Reklama,

□ Prezentacja żywności

- z uwzględnieniem kształtu,

- wyglądu opakowania,

- używanych opakowań,

- sposobu ułożenia i miejsca wystawienia

- informacji udostępnionych na temat żywności w jakikolwiek sposób

nie może wprowadzać konsumentów w błąd

USTAWA

z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225

Oznakowanie środka spożywczego:

wszelkie informacje w postaci napisów i innych oznaczeń, w tym:

§         znaki towarowe

§         nazwy handlowe,

§         elementy graficzne  i symbole, dotyczące środka spożywczego

umieszczone na:

·         opakowaniu,

·         etykiecie,

·         obwolucie,

·         ulotce, zawieszce,

·         w dokumentach, które są dołączone do tego środka spożywczego lub odnoszą się do niego.

 

Oznakowanie środka spożywczego nie może art. 46 ust. 1):

1) wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności:

·         co do charakterystyki środka spożywczego, w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji,

·         przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada

·         przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości;

2) przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości (zastrzeżenie art. 24 ust. 4 i art.   33 ust. 4.)

*) zastrzeżenie:

Art 33, ust. 4.

Dopuszcza się znakowanie naturalnych wód mineralnych informacjami: pobudzające trawienie", może polepszyć funkcje wątrobowo-żółciowe" lub oznaczeniami podobnymi, pod warunkiem że wody

te spełniają szczególne wymagania.

 

Przepis art. 46, ust 1

   stosuje się również do:

ü      reklamy

ü      do prezentacji środków spożywczych,

   w tym, w szczególności w odniesieniu do ich

ü      kształtu, wyglądu lub opakowania,

ü      zastosowanych materiałów opakowaniowych,

ü      sposobu prezentacji

ü      oraz otoczenia, w jakim są prezentowane.

 

Środki spożywcze muszą być oznakowane

  w sposób zrozumiały dla konsumenta,

   napisy muszą być:

ü      wyraźne,

ü      czytelne

ü      nieusuwalne,

ü      umieszczone w widocznym miejscu,

ü      nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.

 

Środki spożycze wprowadzane do odrotu na terytorium RP:

  muszą być oznakowane w języku polskim;

  mogą być ponadto oznakowane w innych językach.

 

Oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, w szczególności:

1)  nazwę, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu,

2)  inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie środka spożywczego od innych środków spożywczych.

 

    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r.

w sprawie znakowania środków spożywczych

Dz.U. z 2007 r. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.

    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą

Dz.U. z 2007 r. Nr 137, poz. 967.

 

Opakowany środek spożywczy znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:

-    nazwę ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin