WYKŁAD … DN.10.12.09
rozporządzenie (WE) Nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania Salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność.
• ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
• rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego przepisy w zakresie zapobiegania, zwalczania oraz likwidacji pewnych zakaźnych encefalopatii gąbczastych.
• rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie.
TEMAT: Przepisy prawa żywnościowego z zakresu znakowania produktów żywnościowych
1. Informacje, które powinny obowiązkowo zostać umieszczone w znakowaniu wszystkich opakowanych produktów żywnościowych
2. Informacje umieszczane przez producentów dobrowolnie
3. Informacje obligatoryjne dla wybranych produktów żywnościowych
Prawo żywnościowe
• ma na celu ochronę interesów konsumentów;
• powinno stanowić podstawę dokonywania przez konsumentów
świadomego wyboru związanego ze spożywaną przez nich żywnością.
□ Etykietowanie,
□ Reklama,
□ Prezentacja żywności
- z uwzględnieniem kształtu,
- wyglądu opakowania,
- używanych opakowań,
- sposobu ułożenia i miejsca wystawienia
- informacji udostępnionych na temat żywności w jakikolwiek sposób
• nie może wprowadzać konsumentów w błąd
USTAWA
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
• Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225
Oznakowanie środka spożywczego:
wszelkie informacje w postaci napisów i innych oznaczeń, w tym:
§ znaki towarowe
§ nazwy handlowe,
§ elementy graficzne i symbole, dotyczące środka spożywczego
umieszczone na:
· opakowaniu,
· etykiecie,
· obwolucie,
· ulotce, zawieszce,
· w dokumentach, które są dołączone do tego środka spożywczego lub odnoszą się do niego.
Oznakowanie środka spożywczego nie może art. 46 ust. 1):
1) wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności:
· co do charakterystyki środka spożywczego, w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji,
· przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada
· przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości;
2) przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości (zastrzeżenie art. 24 ust. 4 i art. 33 ust. 4.)
*) zastrzeżenie:
Art 33, ust. 4.
Dopuszcza się znakowanie naturalnych wód mineralnych informacjami: „pobudzające trawienie", „może polepszyć funkcje wątrobowo-żółciowe" lub oznaczeniami podobnymi, pod warunkiem że wody
te spełniają szczególne wymagania.
Przepis art. 46, ust 1
• stosuje się również do:
ü reklamy
ü do prezentacji środków spożywczych,
• w tym, w szczególności w odniesieniu do ich
ü kształtu, wyglądu lub opakowania,
ü zastosowanych materiałów opakowaniowych,
ü sposobu prezentacji
ü oraz otoczenia, w jakim są prezentowane.
Środki spożywcze muszą być oznakowane
• w sposób zrozumiały dla konsumenta,
• napisy muszą być:
ü wyraźne,
ü czytelne
ü nieusuwalne,
ü umieszczone w widocznym miejscu,
ü nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.
Środki spożycze wprowadzane do odrotu na terytorium RP:
• muszą być oznakowane w języku polskim;
• mogą być ponadto oznakowane w innych językach.
Oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, w szczególności:
1) nazwę, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu,
2) inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie środka spożywczego od innych środków spożywczych.
□ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r.
w sprawie znakowania środków spożywczych
Dz.U. z 2007 r. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.
□ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą
Dz.U. z 2007 r. Nr 137, poz. 967.
Opakowany środek spożywczy znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:
- nazwę ...
wnozcik2007