Fale Dunaju.doc

(20 KB) Pobierz

Fale Dunaju

1 kg   jabłek (obrać i pokroić w ósemki)
5   jaj
30 dag   mąki
1   margaryna
1 szkl.   cukru
2 łyżki   kakao
1 łyżeczka   proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć. Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać utarte jajka z cukrem. Mąkę z proszkiem wsypywać powoli ciągle mieszając. Masę podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao.
Do formy włożyć masę białą, ciemną i ułożyć pokrojone jabłka. Piec 45 min. w temp. 200 st.C.

 Krem

1/2 l  mleka
2 łyżki   mąki krupczatki
2 łyżki   białego budyniu
1/2 szkl.   cukru pudru
1   margaryna             
zapach

Mąkę, budyń rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony proszek. Ugotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać masę budyniową nadal  ucierając.
Upieczone ciasto posmarować kremem i polać polewą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin