1 kg jabłek (obrać i pokroić w ósemki)5 jaj30 dag mąki1 margaryna1 szkl. cukru2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć. Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać utarte jajka z cukrem. Mąkę z proszkiem wsypywać powoli ciągle mieszając. Masę podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao.Do formy włożyć masę białą, ciemną i ułożyć pokrojone jabłka. Piec 45 min. w temp. 200 st.C.
Krem
1/2 l mleka2 łyżki mąki krupczatki2 łyżki białego budyniu1/2 szkl. cukru pudru1 margaryna zapach
Mąkę, budyń rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony proszek. Ugotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać masę budyniową nadal ucierając.Upieczone ciasto posmarować kremem i polać polewą.
Belfegor594