Węgorz smażony w sosie.doc

(21 KB) Pobierz
Węgorz smażony w sosie

Węgorz smażony w sosie

Przygotuj: 1,5 kilograma węgorza, 1 łyżkę masła, 1 cebulę, 1 pietruszkę, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 jajka, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 cytryny, 1 łyżkę mąki, 2-3 żółtka, rosół rybny lub drobiowy, sól.
Jak to zrobić? - Węgorza oczyścić, podzielić na porcje, zanurzać w roztrzepanym jajku i tartej bułce, usmażyć z obu stron na maśle. Mąkę zaprażyć z 1/2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulą i utartą pietruszką, rozprowadzić 2 szklankami rosołu, dodać grubo tłuczone ziele angielskie i czarny pieprz, cytrynę bez nasion pokrojoną w ósemki, sos zagotować, ciągle mieszając. Do sosu przełożyć usmażonego węgorza i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Rybę przełożyć na półmisek, sos zaprawić żółtkami i polać nim węgorza.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z ogórków kiszonych.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin