Kruche rogaliki z makiem.doc

(159 KB) Pobierz
Kruche rogaliki z makiem

Kruche rogaliki z makiem

Kruche rogaliki z makiem

Składniki na kruche ciasto:

·         2 ¼ szklanki mąki

·         20 dag masła

·         2 żółtka

·         1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany

·         1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, ale masa makowa jest dość słodka)

·         szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny), ja wkładam do lodówki na całą noc.

Składniki na masę makową:

·         250 g maku (mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualną wodę odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę)

·         100 g cukru

·         pół łyżki miodu

·         bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp. (nie żałować :)

·         olejek migdałowy do smaku

·         pół łyżeczki cynamonu

·         pół łyżki miękkiej margaryny lub masła

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki, podsypując maką cieniutko rozwałkować (ja wałkuję jak najcieniej, na około 2 mm), przy pomocy dużego talerza wyrównać brzegi. Pokroić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki.

Kruche rogaliki z makiem

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać makiem lub orzeszkami (lub można to pominąć, tylko po upieczeniu polukrować).

Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin