Lambada.doc

(31 KB) Pobierz
Lambada

Lambada

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            1 szklanka cukru

·            ¾ szklanki mąki krupczatki

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·            ¾ szklanki soku pomarańczowego z kartonu

Masa pomarańczowa:

·            4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu

·            ½ szklanki cukru

·            2 budynie waniliowe

Masa śmietankowa:

·            1 łyżka żelatyny

·            ½ szklanki mleka

·            ½ litra śmietany 30%

·            3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

·            gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.

3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.

Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin