Chrust wyśmienity.docx

(207 KB) Pobierz



Chrust wyśmienity

Składniki:
1 kg mąki, 15 dag masła, 1 filiżanka kwaśnej śmietany, 1,5 kieliszka wódki, 10 żółtek tłuszcz do smażenia faworków – ok. 1-1,5 kg smalcu, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło posiekać nożem z mąką, dodać żółtka, wódkę i powoli dolewać śmietanę. Wyrabiać dokładnie, ale nie za długo. Gęstość ciasta należy regulować ilością śmietany. Ciasto w małych porcjach rozwałkować, pokroić nożem na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przełożyć przez otwór. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin