BABKA MARMURKOWA Z KAWĄ.txt

(0 KB) Pobierz
BABKA MARMURKOWA Z KAW�:Sk�adniki:
*25 dag mas�a
*5 jajek
*1 szklanka m�ki pszennej
*1 szklanka m�ki ziemniaczanej
*3/4 szklanki cukru
*1 i 1/2 �y�eczki proszku do pieczenia
*aromat do ciast np cytrynowy
*2 �y�ki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Jajka zmiksowa� z cukrem. Mas�o utrze�. Do utartego mas�a dodawa� stopniowo zmiksowane jaja, ca�y czas miksuj�c. Masa mo�e si� zwarzy�, ale nie ma to wp�ywu na ciasto. M�k� wymiesza� z proszkiem do pieczenia i doda� do masy, zmiksowa�. 
Ciasto podzieli� na 2 cz�ci. Do jednej doda� aromat cytrynowy,zmiksowa�. Do drugiej doda� kaw� rozpuszczon� w minimalnej ilo�ci wody i zmiksowa�.
Form� do pieczenia wysmarowa� mas�em i posypa� kasz� mann�. Ja u�y�am formy z kominkiem. 
Najpierw wyla� jasn� cz�� ciasta, a na ni� ciemn�. Ca�o�� delikatnie , kr�tko wymiesza�, aby powsta� efekt marmurka (miesza� zgodnie z ruchem wskaz�wek zegara). 
Piec oko�o 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin