Suflet z szynkiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.150 g szynki wedzonej,75 g sera gruyere,40 g masla,40 g maki,5 jaj,400 ml mleka,sol, pieprz, galka muszkatolowa,maslo do posmarowania formy.1. Przygotowac sos beszamelowy: na patelni rozgrzac maslo, wsypac make, wymieszac na jednolita mase. Wlac zimne mleko. Mieszajac gotowac tak dlugo, azsos zgestnieje. Odstawic do wystudzenia.2. Szynke zmiksowac a ser gruyere utrzec na tarce.3. Wymieszac szynke, ser, sos beszamelowy i zoltka. Doprawic sola, pieprzem igalka.4. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC. Wysmarowac maslem forme sufletowa (lubkilka malych foremek).5. Ubic piane z 5 bialek, delikatnie polaczyc z masa, napelnic forme, wstawicdo piekarnika. Suflet w duzej formie piec ok. 30-40 min, a w malych foremkach ok. 15 min. Do sufletu mozna podac sos chrzanowy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 44.
pio944