Gotowanie.pdf

(50 KB) Pobierz
Gotowanie
Gotowanie
Przypalone ciasto
Możesz takie ciasto uratować wystarczy, że zetrzesz przy pomocy tarki
spaloną warstwę, jeśli przypaleniu uległ wierzch to po usunięciu spalonej
warstwy polej ciasto polewą. Lepiej jednak zapobiegać przypaleniu
ciasta. Dobrym sposobem jest przykrywanie piekącego się ciasta
kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia – najpierw pozwól
aby ciasto wyrosło a potem je przykryj.Soczyste mięso
Aby pieczone mięso za bardzo nie wyschło trzeba do gazowego
piekarnika włożyć płaskie naczynie z wodą.
Gotowanie ryby
Ryba, szczególnie mrożona, będzie miała delikatny smak jeżeli ugotujesz
ją z dodatkiem mleka (pół na pół z wodą).
Pękający makowiec
Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać, moim
zdaniem w niczym to nie przeszkadza a nawet jest lepszy od takiego,
który nie pęknie. Jeszcze nie jadłam dobrego i nie pękniętego. Jeśli
jednak chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach. Wszystkie
produkty do ciasta muszą mieć jednakową temperaturę, mąka powinna
być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (180 stopni C).
Podobno te rady pomagają, mi jednak makowiec pęka i wszyscy się nim
zajadają.
Wyschnięte rodzynki
Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół
godziny do soku z cytryny.
Gotowanie kukurydzy
Jeśli gotują kukurydzę dodasz trochę soku z cytryny, ziarna zachowają
złocisty kolor.
Zagęszczanie zup
1
21562497.001.png
Śmietaną - wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki, lekko posolić,
połączyć z kilkoma łyżkami zupy a następnie wlać do pozostałej zupy i
zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem
naturalnym.
Żółtkami – roztrzepać żółtka z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek),
połączyć z kilkoma łyżkami zupy. Mieszając zupę wlewać partiami
roztrzepane żółtka. Mocno zagrzać ale nie gotować.
Przecierem – część warzyw przetrzeć przez sito i połączyć z zupą.
Chrupiąca panierka
Jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to
panierka będzie bardziej chrupiąca.
Klarowny rosół
Schłodzone białko jajka ubij na sztywną pianę po czym dodaj ją do
rosołu. Powoli doprowadź go do wrzenia i łyżką cedzakową zdejmij białko
z resztkami włoszczyzny i mięsa.
Usuwanie nadmiaru tłuszczu z rosołu
Po schłodzeniu tłuszcz zbiera się na wierzchu wywaru i bez problemu
możesz go zebrać. Jeśli nie masz czasu na schłodzenie to możesz użyć
papierowego ręcznika, który doskonale wchłonie tłuszcz. Możesz też
wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, wokół których będzie się zbierał
stężały tłuszcz.
Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i
zostaje na dnie, nieświeże unosi się w wodzie i wynurza.
Naleśniki
Ciasto na naleśniki należy robić z mleka wymieszanego pół na pół z
wodą. Naleśniki są wtedy kruchsze i niełykowate. A gdy do ciasta dodasz
mineralną wodę gazowaną będą nadzwyczaj puszyste.
Wskazówki dotyczące mięsa
Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, bo żyły powodują, że mięso
kurczy się, staje się twarde.
2
21562497.002.png
Delikatne mięso np. piersi z kurczaka łatwiej rozbijemy gdy włożymy je
do torebki foliowej.
Każdą pieczeń wstawiamy do gorącego piekarnika, nigdy do zimnego.
Pieczeń nie będzie wysuszona jeśli na czas pieczenia do piekarnika
wstawimy garnuszek z wodą.
Gdy do mięsa mielonego dodasz startego ziemniaka kotlety mielone
wchłoną mniej tłuszczu.
Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu i nic nie straci na
smaku, jeśli po odszumowaniu wleje się do garnka łyżeczkę wódki.
Jeśli przed włożeniem do piekarnika przez godzinę wymoczysz mięso
wołowe w maślance lub kefirze, pieczeń będzie bardziej chrupiąca.
Jarzyny szybko oczyścimy z robaków i ślimaków, jeśli włożymy je do
słonej wody na kilka minut.
Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od
cebuli.
Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka
zamiast wody.
Szczypta soli wsypana do wody, której gotujemy jajka zapobiega
pękaniu skorupek, a jajka dadzą się łatwo obierać.
Ryż zachowa śnieżną biel i nie rozgotuje się, jeżeli dodamy do wody
kilka kropel soku lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Białe pieczarki - jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z
cytryny, nie będą ciemniały.
Zielony koperek najdłużej przechowuje się z korzonkiem, ale młoda
zielona pietruszka, gdy jej nie uciąć korzonka, bardzo szybko traci
świeżość.
Pomidory i ogórki najlepiej smakują gdy są przechowywane w
temperaturze pokojowej.
3
21562497.003.png
Aby truskawki były dłużej świeże najpierw je płuczemy i starannie
osuszamy a następnie usuwamy szypułki.
Jarzyn nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracą wiele cennych
składników odżywczych. Przygotowujemy je bezpośrednio przed
gotowaniem.
4
21562497.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin