Przysmaczki polskiej kuchni (1849).pdf
(
2082 KB
)
Pobierz
PODNIEBmNIU I
ŻARŁOCZNOSCI
Wolno
drukować,
l
warunkiem
lłownia
w Komitecie Cenzury, po wydrukowaniu p,'awem
przepisondj Jiczbyegzemplarzy,
w
Warszawie d, 9 (21) Grudnia 1849" ,
Cen zor:
p, Dubrowski,
Iii
Ol
"'"
.."", ..- ""'0;
O)
-~+"
poświeeam
~3g1.S~
lI ajnii szo
sługa
An'ORK A.
Biblioteka Narodowa
Warszawa
111111~lllllilllll~IIIIIIIIIIII!111
30001005401239
PRZEMOWA.
I:.askawi Czy(elnicy.'-raczcie
przebaczyć
"bóstwI<
i
1ł~clz!l
li}
"si'tżki,
pod
względem
pj
układ,u
i
;"I!JIIl,
gdyż
od d:iecilislwlj,j
Czytać
i
pisać
tytko nauczona,
A zaws.:e ,,[dlom szczerze
pośltir,cona,
niemialam
nawet
czasu,
myśleć
o
Słowackim
i
jego
dziełach,
o
klórych
dziś
jako
emerytka,
a l em
samem slCobodniejsza-dowiatlujlJ
si~.
Wrodzony
zaś
lalcnt
do 1we::Ui tce
mnie, jak
rac:ycie
Zalllta:yc
ID
dals.:ym hiegu tego
pi-
SI1W,
'lDyks:falcil
się
na pfe/wych 'lczorach
nieśmiertelnego
Baki, którego
pOłcazne,
a lak
śilnie
do serca
przemawiające dzieła,
w
clllci-
lach 1Dolnych od pl'acy.i
zatrudnień
z
'wiarą
i
czci,! c:y/alant.
Jedz, lecz ostr6tnic, bo temu jest biada ,
Kto wicIe
i
)lad miare
sie
objada.
Jlo,.aliJI4.
Suz~śliwą więc
jestem
i
powiem
że
sto.
~06 ~~,.ŚI~lOSZą h,dę-jeżeli
po przeczy/a-
nIU
te} kSlqzeczkl raczycie wydali
o
mnie zda-
nie:
ź~m
zawsze hyla
dohrą kllc/wrką
i
Ze
cllociat
j eGtem z rollu
kobiely,
A
jednakże,
z
Um
wszyslldem niestety!
Nieodrodna
i
pralca
siostra Bak i,
Co
w
lViinie
zażyt śmiertelnej
labaki.
Pisałam
1.0
Warszawie
-
pod
stry chem.
naj nitsza
sługa
WSTąP.
Fruzia.
Oszcz~clność
i
rządność
poloki ch go,po-
dYll ,
zaprowadziły
zwyczaj w swych do-
madl,
przynądzania
tyle tylko potraw na
obi ail lub
też wieczerzę,
ile konie czna po-
trzeba liczby
biesiadujących
wymaga. Jest
to bardzo
słusznie :
albowiem ,
oszczę
dność
nikogo niegubi,
a
zbyteczna
hojność,
zawsze jest marnotrawstwem,
Iluciągają·
tem za
sobą,
niezliczone przyklady ubó-
stwa, tak
w
ubieglych wiekach, jako
i
dzisiaj w zbyt jawnych obrazach okazu-
jącego się.
Lecz
- 8
~
Nader
czę,;to
sili zdany,
Źe kogoś
nóg
nadany,
A
tu iut po sniaJaniu
I o biad na wydaniu.
Goscia j ednakie
prosić
trzeba _
A nie rt:ecz,
dać
mu t } lk o chleba .
Lecz jak
prosić,
bo obiad krótki
Gu)i
oprócz przek!jski
i
wódki ,
Jest tylko
r Oflo t
z k orzeniam i
lIlięłło
j
pieczcli z serdclami_
l
to b iesiadka
zdziałana
Dl a paniql, pani
i
pllllll.
Otoi
aby
zaradzić
lój
nicdogoilno~ci, i
spiesznie znpobicllz nr l aki,u wyp a dku
JdoPfltolll puc"ciwych naszyci. gosV0rlY11,
zamierzyliśmy
jm
pOflać
lutaj,
kilka spo-
sobów
łatwego
l,r,,-y rZi! rlz ania, w y bornyt:JI
potraw,
uybkośció!
lo kolllotywy,
mogących
obiad
powiększyć.
Uprzcclt.ić
t yJko z naj(l ujt'my naszym oho-
Wiip~kiem, że
Ch Ci!C
wprowacbdć
w wyko-
na nie przepisy
tej
ksi ;pl; ki, po trze ba
mieć
wszystko, a wszystko pod
ręką-
Stowem
WRZ)
slko na zuwo hluie
Piękne
gospoRie! dobrl! pilnie!
I fila tego, chociai
mała,
l ecz nader u;'}'.
- 9 -
teczna ta
ksią~ka,
nie dla wszystkich nie-
wiast jest
przeznaczoną·
A
n8jpr~ócł:
nie..
mają
do
ni ej
żadnego
prawa,
~oh,e,tY,
.któ ,
rym
się
zdaje, .ze
są
panianu Wlclklego
świata,"':'"
• Które
w
swym domu
siedząc
u
slołem
Z
męZem
i
dziećmi i gośćmi
spol ell i,
Kurzem
ubiegłych
balów odurzone
A.
wykrz)knikiem lokaja zbudzone,
ź'e
niema soli, pi eprzu
i
chleba,
Zgoiewem
odl'zekllą-to I.upić
trzeba!
Natychmiast
strojny galonem
słuźalec,
Prosty
i
sztywny jak
na
s:r;yldzie palec-
Choć
mu
pieniędzy
pani
niedała,
Biegnie
w
ulicę
do
sklepu
Mich
ala:
J
u g ron "sz)'atko-u
pięć
bierze chl eb.,
_ A gdzie
pieniądz.e?
bo
pienięd~y. t~:r;~~I~'
" T o
jest dla dworu,- t o dla
pa~u, Ja&D~c:
•.
_Gdzie na chleb niema, t am
I J18008C
gunie
Odrzekłszy l\1ichał- bąknąl: hołotlt!
Wielka mi pani-kiedy niema zlota.
ł pr~ywolawszy swą córkę dzic\:icę,
]{11.Ił dług
nowy, \...
pi8a~
na
tablicę"
A
wnyscy t ym czasem
Jedzą
powoli,
Czekając
c;h leb a
i
pieprzu
i
soli,
Bezużyteczną
jeszcze
będzie
ta
bros:t.:ur~,
dla
\V.'Yltkich niewiast pudobnych do
tĆJ:
która
_
II
- 10 _
Miuzkając
,..
świeto}:ch
salonich
hotelu,-
Wylułazy
z puchu o
pitrw~łćj
z
ilołudnia,
r
siedząc
w
miękiln,
wygodnym fotelu
'l'onie '"
pół
szubku przed
natręctwem
grudnia.
A ubarwiwszy
rozem
sw:)
buzię
Dzwoni
i
woła
na
kucharkę FI'lIzię.
J
Fruzia, pani
8WĆ; PO!lłUSZlllł
woli, •
Chocial kuchal'k._
w
p~nny
jedrlak roli
Stnje
i
mówi: jestem
proszę
pani,
l
pilnie .ducha, chddai
j~
nagani.
A ta jak
władzeil
kO"ony_ POWalIli',
WAporach O
wiarę śmiała
i
odwazna.
Bitna
\V
procesach,
zwycięzka
z
łyd:
..
n;,
numna z ubogim_ pokorna z Ilana/lli.
Zatrzymujqca swym ludziom uslugi,
J
codzień
8\'f'oje
Z\.jęk'8zaj~ca
dlugi,
W
kosciołach Idęcz'lca,
Nad
świlltem l'łaczqca.
Pięknie
i
wzniośle
o cnotach
mówiąca,
Wszystkich ua dawic
i
mieniu
krzywdząca,
Czemu nierychlo? pyta zagniewana_
Co
dziś'
,.,. teatrze? jaka sztuka dana?
Długoł
tak
będziesz
mnie napróino
.iedzieć?
Alasz mi
pójść
UI'ar;
i
o w8zystkiem
wiedzieć.
- A obiad
proszę
pani, z czego
będzie?
- Jdiie mi
t
oczu,_
nudnaś
z
lem I)ytaniem-
Tak jak zaW8ze u lud:r;i
i
jłk wszędzie,
Slraszllieś natl'ętna śmieSlOnem
8wem gadaniem.:
Wumiesz dwa fuuty
mięsa
wotowego,
A propos... kupisz mi do czepka kwiatek,
Cóś
na kotlety
i
funt
cielęl."Cgo,
Tylko
pamiętaj ł.eby był bł.wat~k..
,
O! dla
takićj
pani, która
cIelęce
l WO-
łoWu mięso pr~cpl.ta
.
'..tłławatkami
Ilotlela~i
'1'~atral1li
J
kwintkami
J
czepkami .
książka
o kuchni
Jlic
jest
potrzebną, J~k
równie';-,
żacłnćj wartości
broszura ta me-
będzie
mial.
j
dla tych kobiet, które
r.izlł.,wszy
NicmczyM)'
Nielu),ią
.P6Isz.czyzny
Cz)',ajó! Herdera
Szellinga, SZf'lera .
Lub
slęczó!c
nad wzrostem sztuk "
Chcą dawać światu
nauki-
I
wziąwszy
08tro
przycięte
pióro,
Myślą ugrządszy
wswych nauk
roztworze,
Górą-
i
coraz
bujają górą,
Widząc
na 8tole z atramentu morze.
Do takiej pani,
gdy
przyjdzie
Jagu8ił,
Panna
słuląca,
lub
mlodsza
Anu8ia,
Pierwsza
usłyszy,
by
pieczeJl
gotować,
Dwie drugie
ZIlOWU,
by
włosy maglować.
Plik z chomika:
no-w-here
Inne pliki z tego folderu:
Christoph Jacob Preidl junior - Koch-Buch. Osiemnastowieczny receptariusz kulinarny z Jeleniej Góry (1770).pdf
(8807 KB)
Horace-Napoleon Raisson - Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia (1827).pdf
(5366 KB)
Jadwiga Izdebska - Polska kuchnia i śpiżarnia - praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich) [...] (1905).pdf
(198253 KB)
Marta Norkowska - Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie z uwzględnieniem kuchni jarskiej (1917).pdf
(165131 KB)
Irena Paryska - Kuchnia jarska zawierająca przepisy przyrządów smacznych a zdrowych potraw roślinnych, oraz naukowe przepisy rozumnego odżywiania się (1910).pdf
(166948 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnia artykuły
kuchnia książki kucharskie (po 1939 roku)
kuchnia polska
kuchnia polska regionalna
kuchnia wegetariańska i wegańska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin