Krupnik wyborowyZestaw na 1 litr wodki o mocy 45ż.500 g miodu pszczelego,500 ml spirytusu o mocy 95ż,5-10 ml zaprawy korzennej,1 lyzeczka soku z cytryny,200 ml wody.Zaprawa korzenna:3 g cynamonu,1 g gozdzikow,3 g imbiru,2 g galki muszkatolowej,1 laska wanilii (4 g),150 ml spirytusu o mocy 60ż.1. 95 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 60 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie150 ml spirytusu o mocy 60ż.2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnic surowiec przeznaczony na zaprawe, wlozycdo sloja, wlac spirytus, macerowac 14 dni, mieszajac co drugi dzien, po czymzlac do sloika.3. Do emaliowanego garnka wlac wode, zagrzac na malym ogniu i do goracej wodydodac miod. Miod i woda nie powinny siegac powyzej polowy garnka, w przeciwnym razie moga wykipiec.4. Doprowadzic miod i wode do wrzenia, gotowac kilkanascie minut, az do calkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjac z ognia.5. Po czesciowym ostygnieciu miodu wlac sok z cytryny i zaprawe korzenna, nastepnie dodac spirytus, bardzo powoli i stale mieszajac.6. Wodke przelac do gasiorka i odstawic na 3-6 miesiecy do dojrzewania, po czymzlac czesc wyklarowana, reszte zas przefiltrowac, polaczyc z czescia wyklarowana i rozlac do butelek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 62.
erbe11