ZUPA RYBNA na odpadkach.doc

(21 KB) Pobierz

Zupa rybna po wietnamsku

 

Składniki

2 cebulki dymki (białe części)

świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżeczki soli

2 łyżki + 4 łyżeczki sosu rybnego

1 duża głowa ryby i ew. ości i odpadki pozostałe po przyrządzeniu innego dania rybnego

4 szklanki wody

1 szklanka pędów bambusa

1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki

szczypta MSG (lub vegety albo bulionu w proszku)

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

szczypior dymki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania

Dymki rozgnieć płaską stroną noża. Do garnka włóż głowę (i odpadki) ryby oraz dymki. Posyp pieprzem i łyżeczką soli, wlej 4 łyżeczki sosu rybnego. Odstaw na 10-15 minut. Zagotuj wodę, włóż ananasy i pokrojone pędy bambusa. Gotuj 5 minut na małym ogniu (woda powinna jedynie lekko mrugać). Włóż głowę ryby razem z dymkami, dodaj 2 łyżki sosu rybnego, resztę soli i nieco MSG. Gotuj około 10 minut. Gotową zupę wlej do wazy, posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym szczypiorem. Możesz włożyć ugotowane kawałki mięsa ryby (z głowy).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin