Zupa rybna po wietnamsku
Składniki
2 cebulki dymki (białe części)
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki soli
2 łyżki + 4 łyżeczki sosu rybnego
1 duża głowa ryby i ew. ości i odpadki pozostałe po przyrządzeniu innego dania rybnego
4 szklanki wody
1 szklanka pędów bambusa
1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki
szczypta MSG (lub vegety albo bulionu w proszku)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
szczypior dymki do dekoracji
Sposób przygotowania
Dymki rozgnieć płaską stroną noża. Do garnka włóż głowę (i odpadki) ryby oraz dymki. Posyp pieprzem i łyżeczką soli, wlej 4 łyżeczki sosu rybnego. Odstaw na 10-15 minut. Zagotuj wodę, włóż ananasy i pokrojone pędy bambusa. Gotuj 5 minut na małym ogniu (woda powinna jedynie lekko mrugać). Włóż głowę ryby razem z dymkami, dodaj 2 łyżki sosu rybnego, resztę soli i nieco MSG. Gotuj około 10 minut. Gotową zupę wlej do wazy, posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym szczypiorem. Możesz włożyć ugotowane kawałki mięsa ryby (z głowy).
tatanka.com