Potrawka z jagniecia mlecznegoPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.1 kg jagnieciny z lopatki i mostka ( z tzw. jagniecia mlecznego wazacego do 13-14 kg),45 ml oliwy,40 g smalcu,1 cebula,3 zabki czosnku,175 ml czerwonego, wytrawnego wina,100 g sera pecorino lub parmezanu,2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,1 lyzka pokrojonego koperku,sol, pieprz.1. Mieso oplukac, pokroic w kawalki, mostek pociac tasakiem w poprzek zeber.Powinno byc 10-12 kawalkow. Rozgrzac w naczyniu oliwe, dodac cebule, krotkoprzesmazyc. Kiedy zacznie nabierac zlotego koloru, dodac smalec, pokrojonazielona pietruszke, czosnek, na koniec jagniecine. Smazyc az do zrumienieniapo 5-6 min z kazdej strony.2. Zalac potrawe winem, dodac sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciemok. 50 min.3. Polowe sera pokroic w kawalki, reszte zetrzec na tarce. Na 5 min przed koncem duszenia dodac ser. Wymieszac.4. Mieso przelozyc na polmisek, polac sosem zageszczonym serem. Podawac z mlodymi kartoflami ugotowanymi w calosci, pokrojonymi w plasterki i obsypanymikoperkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 28.
czajkpiotr69