Pieczen barania z ryzemPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2 dni + 2 godz.1 udziec z mlodego barana (ok. 4-5 kg),500 ml octu 3%,150 g masla,2 zabki czosnku,3-4 lyzki maki,sol, pieprz.1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, przycinajac postrzepione partie miesa i loju.Pobic palka, zawinac w plotno obficie skropione octem. Zwiazac sznurkiem,przelozyc do miski, trzymac w chlodzie przez 2 dni.2. Udziec wyjac, oplukac, osuszyc. Czosnek obrac, posiekac, wymieszac z sola ipieprzem. Mieszanine te wetrzec w mieso.3. Nadziac na rozen (elektryczny, gazowy lub na wegiel drzewny), posmarowacroztopionym maslem (polowe zostawic), piec ok. 1 godz w temp. 200żC. Co pewien czas polewac udziec maslem i zbierajacym sie pod spodem sosem. Po godzinie obsypac mieso maka, piec jeszcze przez 30 min w temp. 140żC. W czasiepieczenia polewac udziec pozostalym maslem i sosem.4. Pieczen zdjac z ognia, pokroic skosnie w cienkie plastry, po czym mieso wtym samym porzadku ulozyc na kosci, ktorej koniec zawinac w papilot z bialejbibulki. Polac sosem. Podawac z ryzem i puree z fasoli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 52.
czajkpiotr69