Baranina - przepisy z mniammniam.pl.pdf

(208 KB) Pobierz
Microsoft Word - Baranina wg szablonu.rtf
Baranina
Opracowanie: Choco
 
Nalle
GULASZ Z BARANINY (OKOLICE ŻYWCA)
Przepis na klasyk:
1kg mięsa z łopatki lub udźca, 4 – 6 sporych cebul, 8 – 10 ziemniaków, 2 –
3 marchewki, szklanka tłustej śmietany, smalec, sól, pieprz, 3 łyżki mąki,
gorąca woda do podlewania
Z mięsa usunąć tłuszcz i błony (ważne, bo jeśli ten tłuszcz zostanie – potrawa nabierze
charakterystycznego “zapaszku” - nie każdy go toleruje), pokroić w kostkę.
Rozpuścić smalec w garnku o grubym dnie – ma go być dosyć sporo – ok. 1cm
“warstwa”.
Bardzo mocno rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano. Jak już
zrumienione - dodać mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Wlać gorącą wodę –
tyle, żeby zakryło mięso, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Co jakiś
czas wymieszać – żeby nie przywierało.
Pokroić cebule na grube krążki, ziemniaki w grubą kostkę, marchewkę w plasterki.
Po godzinie duszenia mięsa – wrzucić pokrojone warzywa. Podlać wodą. Dusić aż
warzywa miękkie – ok. 20-30 min. Rozrobić łyżkę mąki w śmietanie, dodać do garnka i
jeszcze przez kilka minut przegotować.
Podawać z kaszą – najlepiej pęcak i kiszoną kapustą.
Zanim tu podałam - "przetestowałam go" na sobie zrobiłam z mniejszej ilości - bo tylko
ja mogę jeść w domku czerwone mięsko. Kupiłam ok. 35dkg łopatki, zrobiłam jak
wyżej - tylko z braku smalcu dałam olej, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i łyżeczkę
zmielonego kminku a mięsko podlewałam rosołem z "dnia poprzedniego", pod koniec
duszenia dodałam podgotowane kurki.
Wyszło pyszne, bardzo kruche mięso w dużej ilości sosu - z ręką na sercu mogę go
polecić wszystkim, którym wołowina w gulaszu wychodzi twardawa.
2
4129268.014.png 4129268.015.png 4129268.016.png 4129268.001.png
mniam
UDZIEC BARANI LUB COMBER PO ANGIELSKU
(KRWISTY)
Porcja dla 6-10 osób. Czas przygotow. 3 dni + 1 godz.
1 udziec lub comber z młodego barana (ok. 3-4 kg), 500 ml octu 3%,
60 g masła, 1 kostka bulionowa, pieprz, sól.
Marynata: 125 ml oliwy, sok z 1 cytryny, 2 marchewki, 2 pietruszki,
1 seler, 2 cebule, 2 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
10 jagód jałowca.
Mięso sparzyć wrzącym octem, opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu,
nasmarować oliwą, odstawić.
Lekko rozgnieść jagody jałowca, ziele angielskie, pokruszyć liście laurowe,
wymieszać. Mieszaninę te wetrzeć w mięso, skropić sokiem z cytryny.
Jarzyny obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Podobnie pokroić obrane cebule.
Udziec przełożyć do miski, obłożyć jarzynami i cebula, przykryć płótnem, odstawić w
chłodne miejsce na 2-3 dni.
Na godzinę przed upieczeniem mięso wyjąć z marynaty, osączyć, zdjąć plasterki
jarzyn, osolić, oprószyć grubym pieprzem.
Rozgrzać w naczyniu masło (połowę zostawić), smażyć udziec na dużym ogniu ok. 5
min z każdej strony, aż do zrumienienia.
Tłuszcz zlać, podłożyć pod mięso pozostałe masło, dodać jarzyny i cebule z marynaty.
Piec udziec w piekarniku ogrzanym do temp. 230żC
20-30 min (zależnie od wagi mięsa). Od czasu do czasu połać pieczeń sosem i
skropić woda. Mięso powinno być wewnątrz różowe i krwiste.
Baraninę wyjąć, pokroić w plastry. Rozpuścić w sosie kostkę bulionowa, podlać woda,
zagotować. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać w nim mięso. Podawać
z kartoflami, zielona sałatą ze śmietaną lub sałatką z selerów.
3
4129268.002.png 4129268.003.png 4129268.004.png 4129268.005.png
choco
EGIPSKI GULASZ Z JAGNIĘCINY
(ALE NIEWYPRÓBOWANY)
1/2 kg jagnięciny, 1/2 kg cukini, cebula, 2 łyżki grochu włoskiego, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 1/2 szklanki bulionu, 2 łyżki
oleju, szczypta cukru, sól, pieprz
Groch namoczyć.
Mięso pokroić w kostkę,
Cebulę i czosnek posiekać - wrzucić na olej,
Dodać mięso, chwilę smażyć, po czym dodać odcedzony groch, przecier pomidorowy i
przyprawy.
Zalać gorącym bulionem i dusić na małym ogniu 1 godzinę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić jeszcze 1/2 godziny.
4
4129268.006.png 4129268.007.png 4129268.008.png 4129268.009.png
choco
PILAW Z JAGNIĘCINY Z MORELAMI.
20 dag jagnięciny pokrojonej w kawałeczki podsmażyć
Dodać pokrojoną w cieniutki paseczki marchewkę, pokrojoną cebulę i 3 dag suszonych
moreli.
Krótko poddusić.
Oprószyć solą i pieprzem. Dodać 10 dag ryżu i szklankę bulionu.
Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Posypać świeżą
kolendrą.
choco
PIECZONA ŁOPATKA JAGNIĘCA W MUSZTARDZIE I
CZERWONYCH PORZECZKACH.
Wymieszać 1/2 kubka galaretki porzeczkowej (takiej domowej a nie z proszku) z 2
łyżkami musztardy Dijon, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami oleju
i 2 łyżeczkami sosu sojowego.
Natrzeć mięso.
Ułożyć mięso na ruszcie nad blachą a na blachę wlać 1/2 kubka wody.
Piec w 180 st. przez 1 1/2 godziny, co jakiś czas podlewając sosem.
5
4129268.010.png 4129268.011.png 4129268.012.png 4129268.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin