Zimny tort
Zalej 3 galaretki(każdą osobno)cytrynowa, wiśniową, agrestowa-mniejszą ilością wody niż mówi przepis. Niech tężeje, ale nie zastyga.! Ty w międzyczasie włóż krążek do tortownicy, rozgnieć
4-5 dojrzałych bananów i czekaj na galaretkę, żeby zaczęła tężeć.
Podziel żółtka od białek. Wcześniej wyjm masło z lodówki.
Zmiksuj 1kostkę masła z1szklanką cukru pudru, dodawaj
teraz na zmianę do masy banany, żółtka oraz cytrynową galaretkę, jak uznasz, że masa jest dobrze połączona, wyłóż
połowę na krążek w tortownicy.
Na to połóż drugi krążek i resztę masy, przykryj trzecim krążkiem i wstaw do lodówki. Z białek ubij sztywną pianę
Dodając po troszkę galaretkę wiśniową, aż powstanie
jednolita masa. Połóż na krążek, wyrównaj i do lodówki.
Sprawdź czy galaretka agrestowa jest elastyczna i wyłóż na różową masę.(przypomnę, że krążki biszkoptowe kup)
Posyp wiórkami kokosowymi, na środku wetknij czerwoną różę i zielony liść i wstaw do lodówki na 2-3 godź.-Cudo!
Po2-3godzinach częstuj gości-gały im wyjdą, a Ciebie rozeprze duma! życzę smacznego! Proste i zawsze się udaje!
Przed wyjęciem oddziel od tortownicy nożem, żeby nie rozerwać.
Zamiast bananów mogą być 5 dobrych utartych jabłek.
renialen