3 BIT
Składniki:
8-9 paczek herbatników, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 0,5 l mleka, 2 śnieżki lub 1 śmietan fix, 2/3 kostki masła, 200 ml śmietany 30%, czekolada mleczna
Jak przyrządzić?
Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godziny - powstanie z tego karmel. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, a gdy ostygną, utrzeć z masłem. Śmietanę ubić ze śnieżką. Ułożenie: boki i spód blachy obłożyć herbatnikami,następnie karmel, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana, herbatniki, roztopiona czekolada.
Czas przygotowania:
Długo gotuje się tylko mleko skondensowane, reszta maksymalnie do godziny.
3 SZKLANKI
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka kaszy mannej,
- 0.75 kg jabłek (3-4 sztuki)lub dżem jabłkowy,
- dżem żurawinowy lub cynamon,
- pół kostki masła lub margaryny,
- składniki na małą tortownice.
Wymieszac mąke, cukier i kasze manną. Jabłka obrać i pokroić w małą kostke. Można jabłka wymieszc z dżemem żurawinowym lub cynamonem. Jeżeli nie ma się jabłek mozna wykorzystać dżem jabłkowy. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypać pierwszą szklankę mieszanki (cukier, mąka, kasza manna) i rozprowadzic ruwnomiernie na dnie. Wyłożyć kolejno: połowę jabłek, szklankę mieszanki, pozostałe jabłka, resztę mieszanki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki masło lub margarynę.
Jak podawać?
Można podawać z bitą śmietaną.
Uwagi:
Osobiście robie to ciasto w blaszce i korzystam z podwójnej ilości składników, ponieważ połowa znika od razu :). Używam dżemu żurawinowego , ciasto nie jest wtedy zbyt słodkie.
Piec do zbrązowienia około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
renialen