Placki po węgiersku.doc

(20 KB) Pobierz
Placki po węgiersku

                                                         Placki po węgiersku

       75 dag -------- ziemniaków

        30 dag ------- wieprzowiny

          1 ----------- jajko

          2 łyżki ----- mąki ziemniaczanej

          2 strąki ---- papryki

          2 ząbki ---- czosnku

         ½ litra ------ rosołu

                             mielona ostra papryka, cebula, olej, sól, pieprz, smalec

Mięso pokroić w kostkę i z posiekaną cebulą zrumienić na smalcu.

Zalać rosołem, posolić, dodać kilka ziaren pieprzu.

Dodać pokrojoną w paseczki paprykę.

Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić mielona papryką i czosnkiem.

Na średniej patelni rozgrzać olej i usmażyć 4 dość grube placki ziemniaczane, rumieniąc je z obu stron.

Nakroić każdy, tworząc kieszeń.

Włożyć do niej porcje mięsa z  sosem i podawać na gorąco

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin