ZANĘTY.txt

(15 KB) Pobierz
Og�lnie o zan�tach
Podstawowe sk�adniki zan�t to: baza, wype�niacze i sk�adniki smu��ce, pobudzaj�ce, zapachowe i smakowe. Podstawowe i wype�niacze powinny stanowi� oko�o 2/3 ca�o�ci zan�ty. Pozosta�a cz�� to dodatki smakowe, pobudzaj�ce, zapachowe i ruszaj�ce czyli wszelkie robaki.
Do sk�adnik�w podstawowych (bazy) mo�emy zaliczy� bu�k� tart�, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb.
Wype�niacze to nic innego jak glina, �wir, piasek, ziemia z kretowiska, m�ki kukurydziane, j�czmienne, kasze kukurydziane, manna.
Sk�adniki smu��ce to mleko w proszku, torf, kreda, m�czka mi�sno kostna.
Pobudzajace - to mielone siemi� lniane, p�atki owsiane, mielone konopie, otr�by pszenne, s�onecznik mielony, arachid, coco belge.
Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper w�oski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka.
Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone go�dziki, melasa,kakao.
I dodatki - jak woda z �owiska, bia�e robaki, ochotka, kompo�ciaki. I z tego wszystkiego mo�na spokojnie komponowa� zan�ty. Np: na leszcza

� bu�ka tarta - 3 szklanki
� kaszka kukurydziana - 2 szklanki
� otr�by pszenne - 2 szklanki
� p�atki owsiane b�yskawiczne - 1szklanka
� konopie mielone i wypra�one - 1szklanka
� kminek lub olejek
� obci��enie zale�nie od g��boko�ci �owiska.


I jeszcze jedno. Wa�ny jest te� kolor zan�ty. Jasnej zan�ty nie k�adziemy na ciemnym pod�o�u jak i odwrotnie - odstrasza ryby.



                                  =1=

�atwy w przygotowaniu i tani przepis na liny, karasie i karpie.

Do przygotowania zan�ty potrzebujemy:
- tania zan�ta bazowa (najlepiej "Kara�, Lin" lub "Karp"),
- dwie puszki kukurydzy spo�ywczej,
- 0,5 kg p�atk�w owsianych.

Zan�t� wsypujemy do wiadra. Ods�czamy sok z 2 puszek kukurydzy. Wszystko mieszamy nie zapominaj�c o dodaniu p�atk�w owsianych i ods�czonej kukurydzy. Nast�pnie wystarczy ca�� mas� przetrze� przez sito, aby dobrze pracowa�a w wodzie. Mo�na oczywi�cie doda� do tego jaki� atraktor zapachowy. Aby wyniki po�owu by�y jeszcze lepsze polecam na przyn�t� kukurydze firmy "Pescaviva" o zapachu wanilii.





                                   =2=



Ta zan�ta nie jest ju� ani tania ani najprostsza w przygotowaniu. Jest za to idealna do po�owu du�ych ryb.

Do przygotowania zan�ty potrzebujemy:
- dobrej zan�ty bazowej,
- kukurydzy,
- pszenicy lub p�czaku,
- konopii
- bia�ych robak�w.

Do nawil�onej i przetartej przez sito zan�ty dodajemy wraz sokiem kukurydz�, p�czak lub pszenic�, konopie i troch� bialych robak�w. Na koniec mo�emy doda� jeszcze jaki� atraktor zapachowy: kozieradka, wanilia lub tuti-fruti w zaleznosci od rodzaju ryb jakie dominuja w lowisku. Taka zan�ta jest bardzo dobra w �owiskach gdzie s� du�e ryby, ale drobnica nie pozwala im dostac si� do przyn�ty. W tym przypadku zan�ta szybko nasyci ma�e ryby a nam zostan� same du�e karpie itd. (w zaleznosci od lowiska). Na przyn�t� w takim zestawie mo�emy za�o�y� bia�ego robaka i np. kukurydz�. Taka kanapka prezentuj�ca si� tu� nad dnem powinna �adnie zach�ca� nasze okazy.




                                   =3=


Dobra i sprawdzona zan�ta na karpia. Najlepsza przy metodzie gruntowej (bez sp�awika) podawana proc�.

- 4 cz�ci grubo mielonej jasnej bu�ki tartej
- 2 cz�ci m�ki kukurydzianej
- 1 cz�� biszkoptu
- 1 cz�� makuch kukurydziany
- 1 cz�� PV-1
- 1/2 cz�ci p�atk�w ziemiaczanych
- 1/2 cz�ci kukurydzy konserwowe
Na przynet� najpewniejsza b�dzie kanapka ziarnko kukurydzy + d�d�ownica. 



                                  =4=



Bardzo tania i cz�sto skuteczna na niekt�rych lowiskach (latem)

Rozmoczony chleb, wymieszany z p�atkami owsianymi i zaprawiony czosnkiem. Do tego puszka kukurydzy i zan�ta na leszcza, p�o� i lina gotowa.






                                   =5=




- 30% bu�ki tartej
- 20% suchar�w
- 15% p�atk�w kukurydzianych
- 10% siemienia lnianego
- 5% wi�rk�w kokosowych, m�ki kukurydzianej, kleiku ry�owego,
- 4% any�u lub kopru
- 1% soli



                                   =6=

- 30% bu�ki tartej
- 20% ugotowanej kaszy manny
- 20% otr�b pra�onych na patelni
- 10% s�onecznika
- 10% cukru pudru
- 5% kaszy kukurydzianej
- 5% p�atk�w owsianych
- 2% go�dzika
- 1% wanilii



                                   =7=


- 30% tartej bu�ki
- 20% biszkoptu
- 10% siemienia lnianego, cukru pudru, m�ki kukurydzianej
- 5% s�onecznika, wi�rk�w kokosowych, kolendry, p�atk�w owsianych




                                   =8=




- 40% tartej bu�ki
- 10% ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 15% biszkopt�w
- 10% s�onecznika
- 10%p�atk�w owsianych
- 7% cukru
- 5% m�ki kukurydzianej
- 3% przyprawy do piernika


                                  =9=



- 40% tartej bu�ki
- 20% biszkoptu
- 20% m�ki pszennej
- 20% kaszy kukurydzianej
- 5% any�u i pestek z dyni



                                   =10=





- 40% bu�ki tartej
- 20% m�ki kukurydzianej, biszkoptu
- 5% pestek z dyni, zmielonych konopi, mleka w proszku
- 3% otr�b
- 2% p�atk�w owsianych

Do opisanych zanet: 5, 6, 7, 8, 9, 10 dla lepszego efektu podczas �owienia mo�na doda� kupion� zan�t� bazow�.






                                   Super zan�ta na //////LINA\\\\\\



             =1=

- bu�ka tarta 0,2 kg
- kasza kukurydziana 0,2k g
- p�atki owsiane g�rskie 0,2 kg (zmielone)
- wi�rki kokosowe 0,2 kg
- kolendra 10 g
- zapach waniliowy 1 �y�eczka
- kasza manna 0,2 kg
- 1/2 puszki przetartej przez sito kukurydzy
- opcjonalnie atraktor na lina lub p�o� (w/g wskaza� na etykiecie) 




            =2=


- 6 kg otr�by pszenne
- 4 kg t�uczone surowe ziarno kukurydzy (jeszcze odsiewam i daj� najdrobniejsze)
- 3 kg bu�ki tartej



                               Zan�ta /////karasiowa\\\\\ Sprawdzona polecam!
  





- leszczowa baza zan�towa - 2 kg
- �rutka piernikowa - 1 kg (mo�na zmieli� w maszynce do mi�sa)
- p�atki owsiane - 40 dag
- gruba kaszka kukurydziana - szklanka
- gruba kaszka arachidowa - szklanka
- litr bia�ych robak�w zan�towych





                         Zan�ta /////leszczowa\\\\\ 
                  Szczeg�lnie nadaje si� do koszyczka na rzece                  




Zan�ta (proporcje na dob� �owienia dla jednej osoby) sk�ada si� z nast�puj�cych komponent�w:
- 1,5 szklanki p�czaku
- 1/2 opakowania makaronu gwiazdek, polecam Malm�,
- 2 z�bki czosnku,
- czosnek granulowany,
- p�atki j�czmienne 4-5 paczek.                               





                                        zan�ta kt�ra szczeg�lnie sprawdzala si� przy po�owie

                                                       /////p�oci\\\\\






                    =1=

- P�o� - Lorpio (Super) � 0.5 op
- bu�ka tarta (wypra�ona)-0.5 kg.
- kilka s�odkich suchar�w (zemle�)
- 2 szklanki zmielonych p�atk�w kukurydzianych.
- 1 szklanka konopii pra�onych
- 1/3 szklanki coco-belge
- 2/3 szklanki s�onecznika �uskanego lub w �upinach (wypra�onego i drobnozmielonego)
- any� 1op. (Dragona np. lub 1/3 Marcela)
- dodatki mi�sne (jokers lub pinki lub bia�e)


                   =2=

- 2 kg mokrej gliny przetartej przez sito (glin� wcze�niej nakopa�)
- 0,5 op. P�o� z serii Extra firmy Lorpio (fioletowe op.)
- 1 szklanka konopi pra�.
- 1 szklanka coco belge
- klej Lorpio
- 2 op. robaki bia�e lub barwione
- 1 op. castery
- kolorowe chlebki belgijskie (na okras� , ale dopiero po przetarciu przez sito)
- jako zapach mo�e by� kol�dra(2 op. miel) lub Gardonix-Sensas -1/4 op.


                   =3=


Aby uzyska� zan�t� bazow� nal�ey zmieli� kilka bu�ek p�niej je spra�y�, nast�pnie zmieli� kupione suchary. Wyjdzie nam ok. 1,5 kg zanety bazowej. Do niej dodajemy:
- 1szkl. kaszy / m�ki kukurydz.
- 1szkl. konopi pra�.
- 1szkl. zmiel siemienia lnianego
- 1szkl. coco belge
- 1szkl. biszkoptu
- klej Lorpio lub zmielone drobno p�atki owsiane.
- �wir lub glina
- zapach do wyboru np. Vanilia - 1op.
- robaki, kastery.


                   =4=


- Super Feeder -Lorpio 1 op.
- 0.5 op bu�ki tartej pra�onej
- 2 szklanki p�atk�w kukurydzianych (mielonych)
- 1 szklanka s�onecznika �uskanego (w�asnor�cznie wypra�y� i zemle�! )
- 0.5 szklanki konopii pra�onych (w�asnor�cznie wypra�y� i zemle�!)


                   =5=



- 1op."P�o�" lub "P�o� du�a"- Lorpio -" Super"
- 0.5op.wspomniana wy�ej "P�o�"- Lorpio -"extra"
- Kasza kukurydziana gotowana (1 szklanka suchej)
- 1 szklanka konopi pra�.
- 1 szklanka Cocco - Belge
- 0.5 op.Roach (Marcel Van Den Eynde)
- kolorowe chlebki belgijskie (na okras� , ale dopiero po przetarciu przez sito)
- 0.5 op klej Lorpio
- 2 op. caster�w
- 1op.robak�w barwionych
- 0.5 puszki kukurydzy
- �wir


                              Sk�adniki z kt�rych mo�na skomponowa� �wietn� zan�t�

                                                 ///// karpiow�\\\\\



� bu�ka tarta - to podstawowy tani komponent bazowy z pewno�ci� znajduj�cy si� w ka�dej kupowanej gotowej zan�cie, dlatego nie zaleca�bym dodawania go do nich, cho� jest to wysokoenergetyczny w�glowodanowy sk�adnik doskonale nadaj�cy si� do wytwarzanych ca�kowicie przez siebie zan�t, ale bez przesady do 25% dobrze zmielonej.
� herbatnik mielony - s�odki wysokokaloryczny sk�adnik zaliczany do podstawowych, dodawany do zan�t karpiowych w stosunkowo niedu�ych ilo�ciach do 15% lekko j� przyciemniaj�c.
� wafel mielony - bia�y w�glowodanowy, wysokoenergetyczny sk�adnik zlepiaj�cy dodawany w zan�tach do koszyk�w i spr�yn, ostro�nie w niewielkich ilo�ciach do 15%.
� �ruta sojowa - wysokobia�kowy dobry sk�adnik zan�t karpiowych, uatrakcyjnia zan�t�, mog�cy stanowi� do 25% zawarto�ci.
� makuchy s�onecznikowe, konopne i lniane - s� to wyt�oki po procesie uzyskiwania oleju z ziaren. Kupowany w sprasowanych plastrach, nale�y po�ama� na drobne kawa�ki i zmieli�. Doskona�y doda...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin