słoma - potencjał masy i energi.pdf

(238 KB) Pobierz
Microsoft Word - Denisiuk.doc
Inżynieria Rolnicza 2(100)/2008
SŁOMA – POTENCJAŁ MASY I ENERGII
Wiesław Denisiuk
„EKOLOG” Zakład Energetyki Cieplnej i Usług Bytowych w Zielonkach
Streszczenie. W pracy zawarta jest ocena parametrów potencjału masy i energii słomy pozy-
skanej na polach Pojezierza Iławskiego. Wstępnie potencjał masy i energii odniesiony do
powierzchni pola wyznaczono przy pomocy wskaźnika stosunku plonu ziarna do plonu sło-
my, który w literaturze [Wiśniewski 2000] podawany jest z:s = 1:1,3. Tymczasem, jak wyka-
zały dziesięcioletnie badania przeprowadzone na polach Pojezierza Iławskiego wskaźnik ten
wynosi średnio z:s=1:0,46. Pokazane zostały także zależności parametrów energetycznych
słomy tj potencjału masy i energii od rodzaju kombajnu użytego do omłotu ziarna zbóż.
Słowa kluczowe: biomasa, ciepło spalania, wartość opałowa, potencjał masy
Wstęp
Już trywialną staje się teza, że zasoby paliw kopalnych są ograniczone, a dla Europy nie
sprawa wyżywienia (UE to problem nadprodukcji żywności), a sprawa bezpieczeństwa
energetycznego jest problemem najwyższej rangi [Buzek 2007]. Przed Europą staje zadanie
rozwiązania w przeciągu kilkunastu lat rosnącego niedoboru ropy i gazu poprzez zastąpie-
nie ich innymi źródłami energii. Wg Buzka [2007] źródłami tymi w kolejności powinny
być Odnawialne Źródła Energii, węgiel przetwarzany do postaci płynnej lub gazowej pod
ziemią i energia jądrowa poprzez rozszczepienie lub syntezę jądrową (sztuczne słońce).
Natomiast polskie uwarunkowania to problem wymiany w przeciągu najbliższych piętnastu
lat 50% zużytych bloków energetycznych lub zakup energii elektrycznej z zewnątrz co wg
Buzka [2007] jest nie możliwe z powodu braku odpowiednich do tego zadania sieci prze-
syłowych. Dlatego należy rozwijać lokalną energetykę, w którą wpisują się OZE
a zwłaszcza biomasa. W warunkach Polski stanowi ona znaczny potencjał energetyczny
i daje szansę dla rolnictwa wejścia na rynek surowców do produkcji energii. Idea przezna-
czania części obszarów rolniczych na inne cele niż żywnościowe pozwoli efektywnie
zwiększyć zaangażowanie społeczeństwa w produkcję rolniczą i zmniejszy lokalną nad-
produkcję żywności. Produkcja rolnicza nieżywnościowa wymaga jednak innej wiedzy
i działań [Denisiuk 2006]:
opanowania technologii uprawy i szeroko pojętej inżynierii produkcji roślinnej
i zwierzęcej pod potrzeby energetyki.
tworzenia układów cywilnoprawnych pomiędzy wytwórcą surowców nieżywnościowych
(energetycznych) a przetwórcą tych surowców na energię elektryczną czy energię cieplną.
przyjęcia w otoczenie wsi ludności miejskiej z obszaru rzemiosła, usług, przedsiębior-
ców zdolnych lokalnie zagospodarować wytworzone surowce energetyczne.
zdolności organizowania się lokalnej społeczności wsi i miast celem samo zaopatrzenia
energetycznego.
23
Wiesław Denisiuk
Sformułowanie problemu
Słoma to dojrzałe lub wysuszone źdźbła roślin [Dunaj 2001]. Przyjęło się używać tego
określenia w stosunku do roślin zbóż, roślin strączkowych, lnu i rzepaku. Jako odpad pro-
dukcji nasiennej tych roślin ma szerokie zastosowanie w produkcji rolniczej, ogrodniczej,
w budownictwie, a ostatnio także w energetyce [Gradziuk 1999]. Podstawowym składni-
kiem słomy jest włókno surowe. Posiada ona wysoką zawartość suchej masy (ok. 85%), ma
wysokie zdolności sorpcyjne.
Najstarszą metodą zagospodarowania słomy było i wciąż jeszcze jest użycie jej jako
materiału ściółkowego. Od roku 1977 rejestruje się zmniejszenie zużycia słomy na ściółkę,
które spowodowane jest między innymi spadkiem pogłowia zwierząt gospodarskich, w tym
bydła o 30% [Kozakiewicz, Niściur 1984; Gradziuk 1995, 1999].
Zastosowanie słomy jako nawozu w glebie w formie obornika lub sieczki umożliwia
powstanie próchnicy, która jest jej formą przemiany biologicznej. Niewiele polskich gleb
charakteryzuje się zawartością próchnicy powyżej 2,5% [Krzywy 2000], co wskazywało by
na fakt niskiego poziomu żyzności gleby. Ta forma zagospodarowania słomy spotyka się
jednak z coraz to mniejszym zainteresowaniem.
Produkcja pasz z udziałem słomy jest jedną z dalszych form jej zagospodarowania [Ko-
zakiewicz i in. 1984]. Znane są także inne sposoby wykorzystania słomy. W rolnictwie
stosowana jest ona do zabezpieczenia kopców z ziemniakami, a w przemyśle do produkcji
materiałów izolacyjnych dla ogrodnictwa i budownictwa. Obserwowane w ostatnich latach,
nagminne wypalanie po żniwach nadwyżek słomy na polu jest zjawiskiem nagannym. Jest
niepożądaną formą jej zagospodarowania. Spalanie słomy na polu jest wymierną stratą
gospodarczą i powoduje degradację środowiska naturalnego. Wg Gradziuka [1999] nad-
produkcja słomy w Polsce w latach 1975-1997, miała tendencje rosnącą, osiągając wg
różnych źródeł ok. 20 mln ton, co daje potencjał ok. 237 PJ energii. Oszacowanie tego
potencjału masy słomy oparte zostało o dane literaturowe stosunku ziarna do słomy z:s =
1:1,3. Wskaźnik ten odbiega od wyznaczonego w warunkach rzeczywistych, w trakcie
dziesięcioletnich badań na obszarze województwa Pomorskiego i Warmińsko Mazurskie-
go. Badania pokazują, że dla każdego obiektu energetycznego musi być oddzielnie szaco-
wany możliwy do uzyskania potencjał masy słomy.
Słoma jako paliwo, jej budowa jest podstawową przyczyną różniącą ją jako nośnik
energii od węgla, oleju czy gazu. Przestrzenno – rurkowa budowa źdźbła słomy powoduje,
że jest to materiał objętościowy, którego struktura charakteryzuje się nadmiarem powietrza.
W okresie wegetacji źdźbło rosnącego zboża na powierzchni pokryte jest związkami tlenku
krzemu, chlorków fosforu, potasu i azotu [Heinz i in. 2001]. Związki te mają zadanie
usztywnienia źdźbła słomy i zabezpieczenia go przed wpływem zewnętrznych czynników
atmosferycznych [Nikolaisen 1998]. Ten fakt stwarza określone problemy w trakcie ener-
getycznego wykorzystania słomy. Chodzi o sposób i miejsce podawania powietrza
w kotle w trakcie spalania, prowadzenie temperatury ognia w kontekście tworzenia się
dioksyn i korozyjnego oddziaływania związków azotu na wewnętrzną konstrukcję kotła.
Skład chemiczny słomy, na który wpływ mają warunki glebowe, klimatyczne i działania
człowieka [Kucińska 1999; Krzywy 2000], ma duży wpływ na proces energetycznego
wykorzystania słomy. Zalecana technologiczna wilgotność słomy energetycznej waha się
w granicach 10-20% [Hansen 1996].
24
Słoma – potencjał masy...
Stworzenie zaplecza surowcowego opartego na słomie dla projektowanej ciepłowni
wymaga precyzyjnego oszacowania potencjału masy słomy niezbędnej dla uzyskania kom-
fortu cieplnego u odbiorcy ciepła. Należy zatem odpowiedzieć na pytanie ile ton słomy
musimy rocznie zabezpieczyć dla projektowanej czy istniejącej ciepłowni i z jakiej po-
wierzchni.
Cel pracy
Celem pracy jest określenie potencjału masy i energii słomy w odniesieniu do po-
wierzchni pola, umożliwiające wyliczenie pokrycia potrzeb na słomę opałową dla ciepłow-
ni oraz wyznaczenie zależności potencjału masy słomy od rodzaju zastosowanego kombaj-
nu do zbioru zboża.
Przedmiot badań i metodyka
Przedmiotem badań jest słoma pszenna o technologicznej zawartości wody 10÷20%
wody, zbierana w wybranych gospodarstwach Pojezierza Iławskiego. Słoma zbierana była
przy pomocy zestawu maszyn umożliwiających zagęszczenie słomy do wielkogabaryto-
wych kostek o wymiarach 1,20,82,5 m. Do załadunku i rozładunku słomy użyto samobież-
ny ładowacz JCB 252-67 i ładowacz czołowy TUR-5 szt 2. Transport słomy zabezpieczały
dwa ciągniki C-1634/1204/ i cztery platformy niskopodwoziowe.
Dla przeprowadzenia obliczeń teoretycznego potencjał słomy znajdującej się w obrębie
gminy, w której funkcjonuje ciepłownia opalana słomą, dla gospodarstw indywidualnych
w urzędzie gminy uzyskano dane w zakresie struktury zasiewu zbóż i rzepaku. Dane
o strukturze zasiewu zbóż i rzepaku gospodarstw po byłych PGR i OHZ tej gminy zebrano
w formie ankiet z tych gospodarstw.
W celu przeprowadzenia obliczeń faktycznego potencjału masy słomy zebraną słomę
i ziarno pszenicy zwarzono na wadze wozowej pięćdziesięciotonowej.
Wyznaczenie potencjału masy i energii dla słomy opałowej
Wyznaczenie potencjału masy i energii słomy opałowej przeprowadzono dla kotłowni
osiedlowej o mocy 1 MW w Zielonkach gmina Stary Targ. W tym celu , w związku z lo-
kalizacją ciepłowni przeprowadzona została analiza oszacowania zasiewu zbóż i rzepaku.
Jak wynika z danych uzyskanych w Urzędzie Gminy Stary Targ i ankiet powierzchnie
zasiewu zbóż i rzepaku wykazują ustabilizowaną od 10 lat strukturę, w której 70% sta-
nowią w/w uprawy. Gmina Stary Targ jest gminą typowo rolniczą, w której gospodarstwa
wielkoobszarowe po byłych PGR i OHZ stanowią 52% użytków rolnych gminy. Na ogólną
powierzchnię administracyjną tej gminy14104 ha, powierzchnia użytków rolnych stanowi
11346 ha.
Na rysunku 1 przedstawiono graficznie zmiany obszaru zasiewu zbóż i rzepaku
w Gminie Stary Targ w latach 1996÷2001, a na rysunku 2 przedstawiono uzyskane
w Gminie Stary Targ plony zbóż i rzepaku w latach 1996-2001.
25
Wiesław Denisiuk
10000
9272
9000
8000
6636
7077
7166
6848
6879
7000
6000
5000
4000
3000
2000
744
975
982
1075
1022
1063
1000
0
1996
1997
1998
1999
2000
2001
rok
zboże [ha] rzepak [ha]
Źródło: badania własne
Rys. 1. Powierzchnia zasiewu zbóż i rzepaku w Gminie Stary Targ w latach 1996-2001
Fig. 1.
Area under cereal and rape cultivation in the Stary Targ District in the years 1996-2001
Rys. 2. Plony ziarna zbóż i rzepaku w Gminie Stary Targ w latach 1996-2001
Fig. 2.
Cereal seed and rape yields in the Stary Targ District in the years 1996-2001
Jak wynika z analiz powierzchnie zasiewu zbóż i rzepaku w badanym okresie były zbli-
żone do siebie w poszczególnych latach. Przyjmując wstępnie za Wiśniewskim [2000],
26
234384120.001.png 234384120.002.png 234384120.003.png
 
Słoma – potencjał masy...
parametr stosunku ziarna pszenicy do słomy w wysokości 1:1,3, określono potencjał nor-
matywny wydajności słomy zbóż i rzepaku w tonach na hektar w latach 1996÷2001, który
wynosił dla słomy rzepakowej 2,2÷3,4 t·ha -1 , dla słomy zbóż 6,04÷6,90 t·ha -1 , tj razem
słomy 8,75÷10,00 t·ha -1 .
Na podstawie zebranych danych można przyjąć, że przy wskaźniku z:s=1:1,3, średnia
produkcja słomy w gminie ukształtowała się na poziomie 47 tys. ton rocznie.
Przyjmując do obliczeń za Kowalikiem [1999], a potwierdzoną badaniami własnymi
[Denysiuk 2002] uśrednioną wartość opałową słomy świeżej W ś = 14 MJ·kg -1 i dla słomy
szarej W sz = 17 MJ·kg -1 , wyznaczono dla wskaźnika z:s=1:1,3 zapotrzebowanie na słomę
dla analizowanej ciepłowni o mocy 1MWw wysokości ok. 600÷650 ton rocznie. Przepro-
wadzono także obliczenia potencjału energetycznego słomy odniesionego do powierzchni
zasiewu pszenicy, który wyniósł dla słomy świeżej (36,68÷46,48 GJ·ha -1 ), dla słomy szarej
(43,4÷50,4 GJ·ha -1 ) .
Przeprowadzone w latach 1997-2007 na terenie województw Pomorskiego i Warmiń-
sko-Mazurskiego pomiary z wybranych pól masy zebranej słomy i ziarna zbóż przy pomo-
cy pięćdziesięciotonowej wagi wozowej pozwoliły określić faktyczny średni stosunek
plonu głównego (ziarna) do plonu pomocniczego (słomy) pszenicy. Wynosi on w rzeczy-
wistości z:s=1:0,46 w gospodarstwach używających kombajn z tradycyjnym zespołem
młócącym i z:s=1:0,28 w gospodarstwie JU, używającym kombajn Case. Współczynnik ten
różni się znacznie od wartości podanych w literaturze [Wiśniewski 2000].
Na podstawie przeprowadzonych badań i uzyskanego faktycznego średniego wskaźnika
z:s=1:0,46 wyznaczono rzeczywisty potencjał słomy w gminie, który wynosi 16 tys. ton
słomy rocznie, a nie 47 tys. ton. Także i ten potencjał masy słomy w pełni gwarantuje bez-
pieczeństwo energetyczne kotłowni.
W tabeli 2 przedstawiono, na podstawie zmierzonej masy ziarna i słomy, stosunek plo-
nu głównego (ziarna) i plonu pomocniczego (słomy).
W wyniku dziesięcioletnich badań stwierdzono, że:
w przypadku słomy zbieranej po kombajnie zbożowym z tradycyjnym zespołem młócą-
cym (bęben i klepisko w układzie poprzecznym do kierunku jazdy kombajnu) stosunek
ziarna do słomy ma się od 1:0,36 w roku 2000 do 1:0,67 w roku 1997,
w przypadku słomy zbieranej za kombajnem CASE z zespołem młócącym ułożonym
wzdłużnie do kierunku jazdy, stosunek ziarna do słomy ma się od 1:0,19 w roku 2000
do 1:0,35 w roku 2001.
W trakcie dziesięcioletnich badań uzyskano, w zależności od zastosowanego kombajnu,
stosunek z:s=1:(0,19÷0,67). Badania wykazały, że faktyczny eksploatacyjny średni poten-
cjał masy słomy stanowi 35% przy zbiorze kombajnem tradycyjnym i 22% przy zbiorze
kombajnem Case, przyjętego do obliczeń ze stosunku z:s=1:1,3 przez Wiśniewskiego
[2000], potencjału masy słomy.
Roczne zapotrzebowanie na słomę opałową dla obiektu o mocy 1 MW, wynoszące 600
ton, zostało zabezpieczone poprzez umowy długoterminowe z gospodarstwami JU, ZI, PW,
KZ i KL. Przy średnim plonie ziarna pszenicy w tych gospodarstwach wynoszącym
5,8 t·ha -1 , przy średnim wskaźniku z:s=1:0,46 plon słomy wynosi 2,8 t·ha -1 . W związku
z tym, rocznie na potrzeby energetyczne, należy przeznaczyć 214,3 ha słomy zbóż i rzepaku.
27
Zgłoś jeśli naruszono regulamin