Miodownik orzechowy z kremem
Składniki
· CIASTO:
· 4 szklanki mąki,
· 1 szklanka cukru,
· 1 łyżeczka sody,
· 3/4 kostki margaryny,
· 3-4 łyżki miodu,
· 3 jajka.
·
· MASA ORZECHOWA:
· 25 dag orzechów włoskich,
· 2 łyżki cukru,
· 1/2 kostki margaryny,
· 2 łyżki miodu.
· KREM:
· 1 l mleka
· 1 szklanka kaszy manny,
· 1 szklanka cukru pudru,
· 1 margaryna,
· 10 dag zmielonych migdałów lub orzechów.
· DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI.
CIASTO:Podgrzać miód, aż się rozpuści, zostawić do ostygnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, sodę, jajka i miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować i piec kolejno na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia) w temperaturze 180 stopni 15 minut. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec. Upieczone placki na drugi dzień przełożyć kremem z kaszy manny i dżemem z czarnej porzeczki: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto orzechowe. Na następny dzień ciasto stanie się miękkie i będzie rozpływać się w ustach.
MASA ORZECHOWA:Rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać rozdrobnione orzechy.
KREM:Zagotować litr mleka, wsypać kaszę mannę i mieszać, aż zgęstnieje. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Do utartej masy dodać zmielone orzechy lub migdały. Smacznego!
guldek2