Pleśniak.docx

(39 KB) Pobierz

Pleśniak

C:\Users\Aguś&Niuń\Desktop\plesniak-1_4218_7.jpg

Składniki

·         4 szklanki mąki

·          

·         1 i 1/2 kostki margaryny

·          

·         5 żółtek

·          

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

·         cukier waniliowy

·          

·         1/2 szkl cukru pudru

·          

·         2 łyżki śmietany

·          

·         2 - 3 łyżki kakao

·          

·         1 szklanka cukru do białek ubić na piane

·          

·         dżem najlepiej kwaśny

Sposób przygotowania

1.      Z mąki, smietany, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 cześci, do jednej z nich dodać kakao, podzielone cześci zamrozic. Blaszke do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wywalkowac ciasto białe, ulozyc na blasze, na nie wyłożyć dzem, na to wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto kakaowe ( jesli nie da sie zetrzec to rwac kawaleczki i klasc na piane rownomiernie). Piec okolo godzine w temperaturze 175 stopni.

2.      Dobrze jest uzyc dzemu niezbyt slodkiego. Zamiast dzemu mozna tez uzyc jagod, czy borowek kalifornijskich, albo innych owocow sezonowych.

3.      U mnie od wczoraj poszlo pol placka :)))) Smacznego !!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin