Pleśniak
Składniki
· 4 szklanki mąki
·
· 1 i 1/2 kostki margaryny
· 5 żółtek
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier waniliowy
· 1/2 szkl cukru pudru
· 2 łyżki śmietany
· 2 - 3 łyżki kakao
· 1 szklanka cukru do białek ubić na piane
· dżem najlepiej kwaśny
Sposób przygotowania
1. Z mąki, smietany, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 cześci, do jednej z nich dodać kakao, podzielone cześci zamrozic. Blaszke do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wywalkowac ciasto białe, ulozyc na blasze, na nie wyłożyć dzem, na to wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto kakaowe ( jesli nie da sie zetrzec to rwac kawaleczki i klasc na piane rownomiernie). Piec okolo godzine w temperaturze 175 stopni.
2. Dobrze jest uzyc dzemu niezbyt slodkiego. Zamiast dzemu mozna tez uzyc jagod, czy borowek kalifornijskich, albo innych owocow sezonowych.
3. U mnie od wczoraj poszlo pol placka :)))) Smacznego !!!
guldek2