Fale dunaju.docx

(13 KB) Pobierz

fale dunaju

 

Składniki

·         CIASTO:

·         6 jajek

·         1 kostka margaryny (80% .)

·         200 g cukru

·         1 cukier waniliowy

·         300 g mąki

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki kakao

·         2 łyżki mleka

·         olejek rumowy

·         owoce (jabłka, ew.gruszki,brzoskwinie,wiśnie)

·         KREM:

·         1 budyń waniliowy

·         1/2 l mleka

·         1 kostka masła (miękkiego)

·         4 duże łyżki cukru pudru

·         polewa czekoladowa

·         CIASTO:

·         Jajka oddzielić. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.  Dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodawać po łyżce do ciasta ciągle ucierając. W osobnym pojemniku białka ubić na pianę, wymieszać z ciastem, dodać kilka kropel (2-3) aromatu.  Ciasto podzielić na 2 części.   Do jednej dodać kakao i letnie mleko, zmiksować.   Jasną część przełożyć do formy, na nią wyłożyć ciemną, łyżką porobić dołki i wyrównać wierzch.  Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, ułożyć na ciemnym cieście, docisnąć.    Piec ok.45 min. Wystudzić.

·         KREM:

·         Budyń ugotować na mleku. Wystudzić ( starać się nie dopuścić do powstania kożucha). Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Ucierać do uzyskania jednolitej,gładkiej masy.

·         Na zimne ciasto wyłożyć krem. przygotować polewę czekoladową i ozdobić nią ciasto. Schłodzić w lodówce.

·         [ Przepis jest na forme o wym. 25 x 30 cm]

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin