Ciasto fantazyjne z kolorowym biszkoptem
Składniki
Biszkopt: 10 jajek
8 łyżek cukru 10 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki kakao
parę kropel soku z cytrynyMasa: 2 szklanki śmietany
12% lub 18 3 łyżki cukru 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa truskawki (mogą być mrożone) 12 sztuk ptasiego mleczka 8 sztuk pierniczków nadziewanych
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli
i ubić na sztywno. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia , wymieszać. Do ubitych białek dodać cukier i żółtka oraz małymi porcjami mąkę ( można śmiało ubić mikserem na małych obrotach) . 2/3 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do 1/3 dodać kakao i wylać na jasne ciasto, łyżką lub widelcem wymieszać w jedną stronę robiąc kółka. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Blaszka 36/20 cm. Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuścić w szklance wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem i tężejącą galaretką oraz dżemem porzeczkowym. Biszkopt przekroić na połowę i włożyć do blaszki. Na biszkopcie poukładać na przemian ptasie mleczko i pierniczki. Zalać masą i przykryć drugą połową biszkopta. Poukładać lekko rozmrożone truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Włożyć do lodówki.
guldek2