Pijany Zygmunt
Składniki
Biszkopt: Ø 8 jajekØ 8 łyżek cukruØ 8 łyżek mąkiØ 2 łyżeczki proszku do pieczeniaØ Kilka kropel olejku waniliowegoMasa:Ø Szklanka kaszy mannyØ Szklanka cukruØ Szklanka kokosuØ Szklanka wódkiØ Kostka masłaPozostałe składniki: Ø 3-4 łyżki dżemu wiśniowego ( może być z owoców leśnych)Ø 2 małe paczki biszkoptów podłużnychØ Polewa czekoladowa ciemnaØ Papier do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wylać na brytfankę wyłożoną papierem u upiec ( 45 min w temp. 180 st.). Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Cukier, kokos i grysik zalać szklanką wódki, pozostawić na 3-4 godziny.Masło utrzeć, dodawać do niego porcjami masę kokosową i ucierać dalej. Gdy masa jest już gotowa przekładamy placka w następujący sposób: Połowę biszkoptu smarujemy cieniutko dżemem wiśniowym, na to nakładamy połowę masy kokosowej, przykrywamy drugą połową biszkoptu, smarujemy drugą połową masy i na wierzchu układamy biszkopty. Całość dekorujemy polewą.(Biszkopty można namoczyć w spirytusie ale ja dawałam suche bez namaczania)
guldek2