Placek wieloskładnikowy
Składniki
Biszkopt4 duże jajka lub 5 małych1/2 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1 op. budyniu waniliowego (z cukrem) (jeśli nie mamy, możemy zastąpić mąką ziemniaczaną 60 g i dodać ok 2 łyżki cukru )1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki zimnej wodyew. 2 łyżki kakao (do zrobienia kolorowych kleksów na jasnym biszkopcie)Wkładka kokosowa4 białka15 dag wiórków kokosowych1/2 szkl cukru1 op. budyniu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem4 żółtka 3/4 l mleka1/2 szkl cukru kryształu2 op. budyniu śmietankowego albo toffi35 dag margaryny Palmy lub masłaew. op. cukru waniliowegoDodatkowo2 op. galaretki (smak wg uznania)Galaretkę dodajemy do złamania smaku kremu. Dzięki niej ciasto ma delikatniejszy posmak, ale jeśli ktoś nie jest jej zwolennikiem, nicech zrezygnuje, ciasto i tak będzie smaczne. Polewa czekoladowa do dekoracji
Ciasto ma wiele składników i jest pracochłonne, ale naprawdę warte wysiłku. BiszkoptOddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z budyniem i proszkiem. Wlać wodę. Zmiksować masę, tak, żeby była w miarę jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do przygotowanej wecześiej masy plastikową łyżką dodajemy białka i delikatnie je łączymy z ciastem. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Jeżeli chcemy uzyskać ciemne klesy odlewamy mniej jak 1/4 ciasta, łączymy z kakao i wylewamy na jasną część. Pieczemy ok 45 minut w 180 st.Do tego ciasta pieczemy dwa placki, ponieważ zamierzamy uzyskać wysokie ciastko.Wkładka kokosowaBiałka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier, jeszcze kilka minut miksujemy. Do białek dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Wkładkę tą pieczemy na blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt ok 35 minut w 170 st. (na złotawy kolor).Krem Z podanej ilości odlewamy 1, 5 szkl mleka. Pozostałe stawiamy na ogień, dosupujemy cukier. Mniejszą część mleka dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitego budyniu, studzimy go. Margarynę dokładne rozcieramy. Zimnujemy zimny budyń. Stopniowo dodajemy do niego margarynę, miksujemy, aż krem będzie gładki.Każdą z galaretek przygotować w 1 szkl. wody. Zostawiamy ją do zastygania, do takiej postaci, żeby można nią było pokryć ciasto.Po galaretce kładziemy krem, żeby bylo to łatwe smarujemy spód (wierzch, gdy galareka zmieni miejsce) wkładki kokosowej i układamy na galaretce oraz resztę warstw.Przełożeniebiszkopt- część kremu- galaretka (chłodzimy ok 30 minut i wtedy nakładamy resztę warstw)- część kremu- wkładka kokosowa- część kremu- biszkopt- trochę kremu- polewa czekoladowa (chłodzimy). ! Miejsce galaretki można zmienić i dać ją np. na wkładkę kokosową, wtedy nie będzie obciążona aż tak bardzo ciastaem. Jest to przepis mojego autorstwa. Polecam !
guldek2