śmietankowo-budyniowa pokusa
Składniki
BISZKOPT:-4 jajka-1/2 szklanki cukru-1/2 szklanki mąki pszennej-1 łyżka kakao-1/2 łyżki proszku do pieczeniaPONCZ:-ok 1/3 przegotowanej zimnej wody-kilka kropli aromatu smietankowegoMASA BUDYNIOWA:-3 szklanki mleka-20 dag masła lub margaryny (KASIA)-cukier waniliowy-2 budynie karmeloweMASA SMIETANKOWA:-1 łyżka kawy rozpuszczalnej-1/3 szklanki gorącej wody-2 łyżki żelatyny-3/4 litra śmietanki 30%-ok 6 łyżek cukru pudruDO DEKORACJI:-5 dag gorzkiej czekolady
1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Nastepnie dodac żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika ( nagrzanego)i piec ok 25min w tepm. ok 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu nasączyc biszkopt paczem.2. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.3. Kawę rozpuszczalna zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietane ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wylożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.Ciasto przechowywać w lodówce.
guldek2