Sałatka z cukinii.docx

(13 KB) Pobierz

Sałatka z cukinii

Składniki

·    2 kg cukinii

·    2 większe marchwie

·    2 cebule

·    3 ogórki gruntowe

·    2 ząbki czosnku

·    3 papryki

·    natka pietruszki

·    2 łyżki soli

·    Zalewa:

·    2,5 szklanki wody

·    3/4 szklanki octu 10%

·    3/4 szklanki oleju

·    2 łyżki cukru

·    2 listki laurowe

·    5 ziaren ziela angielskiego

·         Sałatka w sam raz na zimowe dni

·         Etapy przygotowania

·         Cukinie i ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Posiekaj cebulę w piórka, a czosnek w drobne kawałki. Wymieszaj ze sobą warzywa, posól i zostaw na ok. godzinę.

·         W tym czasie umyj dokładnie pozostałe warzywa, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w kostkę.

·         Odciśnij cukinię z nadmiaru płynu i wymieszaj z marchewką i papryką. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.

·         Z podanych składników zagotuj zalewę. Układaj warzywa w wyparzonych słoikach i zalewaj gorącym płynem. Pasteryzuj sałatkę ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin