chrust.doc

(258 KB) Pobierz

 

Składniki:

2 szklanki mąki

3 żółtka

pół szklanki śmietany (słodkiej 18%)

1 łyżka octu

1 łyżka cukru pudru

pół łyżki sody oczyszczonej

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki zagnieść. Wałkować bardzo cienko partiami, wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć po środku i przełożyć jeden koniec tak, aby powstał luźny supełek. Chruściki wkładać na rozgrzany tłuszcz, zrumienić po obu stronach. Usmażone chruściki wyłożyć na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

 

Robię z podwójnej porcji, nie wykrajam dość dużych chruścików i wychodzą z przepisu dwa spore talerze tłustoczwartkowych wypieków.

 

 

 

 

komentarze (13) | dodaj komentarz

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin