Składniki:
2 szklanki mąki
3 żółtka
pół szklanki śmietany (słodkiej 18%)
1 łyżka octu
1 łyżka cukru pudru
pół łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zagnieść. Wałkować bardzo cienko partiami, wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć po środku i przełożyć jeden koniec tak, aby powstał luźny supełek. Chruściki wkładać na rozgrzany tłuszcz, zrumienić po obu stronach. Usmażone chruściki wyłożyć na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Robię z podwójnej porcji, nie wykrajam dość dużych chruścików i wychodzą z przepisu dwa spore talerze tłustoczwartkowych wypieków.
komentarze (13) | dodaj komentarz
piotr6631