ciasto biszkoptowe z makiem.doc

(129 KB) Pobierz

·         Biszkopt:

·         5 jajek

·         1 szklanka cukru

·         4 łyżki oleju

·         1 szklanka mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę , piec ok. 30 min.

·         Masa makowa :

·         1 ½ szklanki maku

·         3 jajka

·         ¾ szklanki cukru

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         25 dag margaryny

·         zapach migdałowy

·         10 dag fistaszków lub rodzynek

·         200 ml śmietanki 36%

·         płatki migdałowe 100 g

Sposób przygotowania

  1. Mak zalać wrzącym mlekiem(ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.
  2. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.
  3. Ja często zamiast masy wierzch dekoruję bitą śmietaną i obsypuję uprażonymi płatkami migdałowymi- wg mnie ta opcja jest o wiele smaczniejsza

Ø     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin